Direct naar de inhoud.

Veendam krijgt referendumverordening

  • door:
  • op:

Gemeentehuis Veendam F: Parkstadveendam
Gemeentehuis Veendam. [ F: Parkstadveendam ]
VEENDAM – De gemeenteraad van Veendam heeft gisterenavond met een minieme meerderheid een referendumverordening aangenomen. Met deze mogelijkheid kan Veendam een referendum organiseren over de gemeentelijke herindeling. Het was een wens van de Veendammer SP en de partij Gemeentebelangen dat het voor de raad mogelijk moet zijn om een referendum in te zetten. Veendam had nog geen dergelijke verordening. Of er ook daadwerkelijk een referendum komt over de gemeentelijke herindeling met Stadskanaal en Pekela moet nog blijken. Dan moet er wel een meerderheid in de raad zijn voor het inzetten van deze mogelijkheid.

Tegenstanders
Met name de PvdA in Veendam is fel tegen de referendumverordening in de gemeente. ‘Het is een slecht middel’, zegt Ans Grimbergen. ‘Een referendum is levensgevaarlijk, omdat de kiezer wordt geacht een besluit te nemen over hele complexe materie.’ Grimbergen verwijst onder meer naar het brexit-referendum in Groot-Brittannië en het Oekraïne-referendum in eigen land. ‘Referenda met desastreuze gevolgen.’ Een breed spectrum in de Veendammer raad voelde weinig voor een referendum. De ChristenUnie, D66, de VVD en het CDA zijn allemaal tegen.

Nipte Meerderheid
Maar Gemeentebelangen en de SP komen toch aan een nipte meerderheid door de steun van de fractie Veuruutkiek van Pé Langen.Eerder dit jaar besloot ook de raad van Pekela op initiatief van de SP een referendumverordening in te stellen.

De raadsvergadering werd gisteren live uitgezonden via RTV1 (op het kanaal van Radio Parkstad).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-