Direct naar de inhoud.

Nacht van vrijdag op zaterdag beste kijkmoment vallende sterren

Meteoorscatter bij zendamateurs
Meteoorscatter bij zendamateurs

WEERONLINE – Komende tijd is er ’s nachts een verhoogde kans om vallende sterren te zien. Verschillende meteoren zwermen en losse meteoren dringen door tot in de dampkring. De verbranding van dit “ruimtepuin” veroorzaakt met het blote oog waarneembare lichtsporen. Vrijdag wordt een piek verwacht van 20 meteoren per uur. De nacht van vrijdag op zaterdag lijkt het meest geschikt om te kijken.

Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag trekken naar verwachting veel buien en wolkenvelden over het land. Het is hopen op een sporadische opklaring. Een nacht later zijn de kansen om vallende sterren te zien beter. Er zijn dan namelijk geregeld opklaringen. Het beste kijkmoment is tussen 2 en 4 uur ’s nachts en je moet kijken naar de noordoostelijke hemel. Ook volgende week zijn er nog vallende sterren te zien, maar het aantal per uur neemt dan geleidelijk af.

In augustus meteorenregen door Perseïden
Richting 8 augustus neemt het aantal meteoren dat de atmosfeer binnendringt weer toe. Op 12 augustus kunnen we een heuse meteorenregen van de Perseïden verwachten met 72 meteoren per uur. De jaarlijkse meteorenzwerm van de Perseïden is de bekendste in Nederland, vanwege het hoge aantal vallende sterren en vanwege het feit dat veel mensen vakantie hebben.

De aarde kruist rond 12 augustus de baan van komeet Swift-Tuttle. Doordat de baan van de komeet gevuld is met stof en steentjes zullen deze deeltjes de atmosfeer binnendringen en verbranden. De aarde doet er meerdere dagen over om het gebied met gruis te doorkruisen en dus kan bij helder weer dagenlang genoten worden van vallende sterren.

Spoor van licht
Het lichtspoor van een meteoor wordt niet alleen veroorzaakt doordat de steen in brand vliegt. Het pad van de meteoor wordt door de hoge valsnelheid ook elektrisch geladen en bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling (licht) vrij. Radiozendamateurs maken dankbaar gebruik van het feit dat de atmosfeer door de wrijving tijdelijk hoog geïoniseerd wordt. Hierdoor kunnen de radiohobbyisten  verbindingen op hoge (VHF) frequenties maken via een vallende ster.

Weeronline

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-