Direct naar de inhoud.

Acantus vergroot de veiligheid van haar huurders

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 04 aug 2016
  • tags:
acantus.nl
acantus.nl

VEENDAM – Acantus start na de zomer met het saneren van zogenaamd ‘aanraakbaar’ asbest in de regio Veendam. Dit type asbest is het minst gevaarlijk en bevindt zich vooral in vensterbanken, plafonds, trapbetimmering en platen bij cv-ketels. De verwachting is dat in ongeveer 125 woningen in de gemeente Veendam asbest gesaneerd gaat worden. Er wordt in Veendam gestart, omdat er in deze regio relatief veel woningen zijn met asbesthoudende plafonds in de bijkeukens en bergingen. Na Veendam start volgend jaar ook de inventarisatie en sanering van dit type asbest in woningen van Acantus in andere regio’s.

Veiligheid bewoners vergroten
Voor Acantus is veiligheid een belangrijk speerpunt. Zo mogen bewoners in huizen van vóór 1984 niet meer zelf laminaat en andere vloeren verwijderen. Acantus is één van de weinige corporaties die deze regel heeft. De corporatie wil ook nog aan de slag met het maken van afspraken als bewoners illegaal asbest verwijderen. Op deze manier wil Acantus incidenten met asbest voorkomen.

Grootschalige asbestinventarisatie
Acantus heeft de afgelopen twee jaar een groot deel van haar woningen onderzocht op asbest. Dit gebeurde steekproefsgewijs in 1.500 woningen. Door deze 1.500 woningen te inventariseren heeft de corporatie een goed beeld in welke woningen en waar zich asbest bevindt. Na deze inventarisatie is in 11.000 woningen een asbestkaart in de meterkast geplaatst. Op de asbestkaart staat waar asbest in de woning is. Deze kaart kan worden geraadpleegd door medewerkers en bewoners.

In de meeste gevallen kon het asbest blijven zitten. Bij ongeveer 500 woningen is het gevaarlijke asbest verwijderd. Gevaarlijk asbest is asbest dat niet-hechtgebonden is en waarbij bij aanraking redelijk gemakkelijk asbestvezels kunnen vrijkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-