Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Niet eerder zo warm op 24 augustus

zon3WEERONLINE – Om 14:10 uur steeg de temperatuur in Gilze Rijen (Noord-Brabant) naar 31,4 graden. Niet eerder is er ergens in het land op 24 augustus zo’n hoge temperatuur gemeten. Het record was in handen van 1977 met in Maastricht 31,3 graden. De temperatuur loopt komende uren nog verder op richting 33 graden.

In De Bilt wordt het vanmiddag ook tropisch warm en daarmee beleven we de tweede officiële tropische dag van het jaar. De eerste was op 20 juli. Het warmterecord in De Bilt voor 24 augustus staat op 30,8 graden gemeten in 1944. Mogelijk wordt ook dit record vanmiddag nog gebroken. Alleen in het Waddengebied blijft de temperatuur beneden de tropische 30 gradengrens.

Morgen wordt het opnieuw zeer zonnig en tropisch warm. De warmterecords voor 25 augustus kunnen ook gebroken worden. De periode met zeer warm zomerweer houdt aan tot en met zondag. Vanaf vrijdag is de temperatuurverwachting voor de kustprovincies en midden van het land wel wat onzeker. De maxima komen uit tussen 25 en 30 graden. In het oosten en zuidoosten is ook vrijdag, zaterdag en zondag grote kans op tropische temperaturen van 30 graden of meer.

Komt er een recordlate hittegolf?
Vrijdag en zaterdag gaat het er om spannen of het in De Bilt tropisch warm wordt. Lukt dit op een van beide dagen dan noteren we een recordlate officiële hittegolf! Deze hittegolf duurt dan van 23 tot en met 28 augustus. Het record is nu nog in handen van 2001. Toen hadden we een hittegolf van 22 tot en met 26 augustus. Bovendien hebben we dit jaar nog geen officiële hittegolf gehad.

In het zuiden en oosten is het niet spannend of er een hittegolf komt. Tot en met zaterdag worden in grote delen van Noord-Brabant, Limburg, de Achterhoek en Twente tropische temperaturen van 32-34 graden verwacht. Mogelijk wordt het zondag lokaal ook nog tropisch. Genoeg hete dagen dus voor een hittegolf! Limburg beleefde van 17 juli t/m 25 juli ook al een hittegolf.

Definitie hittegolf
Voor een hittegolf is een aaneengesloten serie van vijf zomerse dagen (maxima van 25 graden of meer) nodig en daarvan moeten drie dagen tropisch verlopen (maxima van 30 graden of meer). Gebeurt dit in delen van het land dan spreken van een regionale hittegolf. Als het in De Bilt lukt is de hittegolf officieel.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.