Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Telegram versturen is nog altijd springlevend

160823 - Telegram.nl Rob van Hoof

Rob van Hoof

ALTEVEER – KPN en TPG zagen vijftien jaar geleden geen heil meer in hun telegramdienst. Hoe anders dacht Rob van Hoof daarover. Een volledig achterhaald communicatiemiddel. Verlies incasseren, stekker eruit en klaar. Zo dachten experts van KPN en TPG vijftien jaar geleden over het telegram. Noem hem eigenwijs, noem hem iemand met een goed zakelijk inzicht. Rob van Hoof, eigenaar van het bedrijf Unitel in Alteveer, nam de doodverklaarde telegramdienst over en heeft nu een bedrijf dat wereldwijd marktleider is.

Naast Telegram.nl runnen Van Hoof en zijn vijftien medewerkers telegramdiensten, telegramsystemen en telexsystemen in zo’n tachtig landen verspreid over de hele wereld. Het komt erop neer dat via Alteveer telegrammen worden bezorgd. Voor iedereen. Gewone burgers, presidenten en koningen, koninginnen, maar ook voor eenmanszaken en wereldbanken. ,,Een telegram krijgen is bijzonder, niet alledaags en indrukwekkend’’, stelde Van Hoof vijftien jaar geleden. En ook nu, drie lustrums later, staat hij nog op dat standpunt. ,,Het is een love brand geworden. Misschien een stukje nostalgie, maar het telegram is een middel met onvergetelijke impact.’’

Afname

Natuurlijk, zegt Van Hoof, heeft het telegram te lijden onder modernere communicatiemiddelen zoals WhatsApp en Facebook. ,,Ons bedrijf is actief in ongeveer 55 landen. Per land neemt het aantal telegrammen af. Per jaar met een paar procent. We kunnen ons als bedrijf goed in stand houden doordat we in de loop der jaren veel telegramdiensten hebben overgenomen. We werken niet alleen in Alteveer met eigen mensen maar ook in Zwitserland, Engeland en Duitsland.’’

Vaste klanten

Vaste klanten waren en zijn koningshuizen. Van Hoof noemt ze grootgebruikers. ,,Al is ook dat wel veranderd hoor. In de tijd van Juliana en Bernhard werden er veel meer telegrammen verstuurd dan tegenwoordig. De nieuwe generaties zijn toch wat moderner. Maar het gebeurt nog steeds. Is er ergens in de wereld een ingrijpende gebeurtenis zoals een ramp of terroristische aanslag, dan stijgt het aantal telegrammen.’’ Presidenten, ministers en koningen, maar ook zakenrelaties en burgers brengen volgens Van Hoof hun morele steun over. Ook vrolijkere gebeurtenissen zoals de Olympische Spelen kunnen voor een piek zorgen. Beetje pech voor ‘Alteveer’: Koning Willem-Alexander was de afgelopen tijd zelf in Rio en had de telegramdienst daarom niet nodig.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.