Direct naar de inhoud.

Veendammer politici vieren de Dag van de Democratie

  • door:
  • op:
Gemeenthuis Veendam - F: H.Drenth / RTV1)
Gemeentehuis Veendam – F: H. Drenth / RTV1)

VEENDAM – Ieder jaar wordt in september de internationale ‘Dag van de Democratie’ gevierd. Dit jaar vinden in Veendam de verschillende activiteiten plaats op zaterdag 10 september van 11:00 tot 16:00 uur rondom én in het gemeentehuis van Veendam. Het is een dag waarbij alle inwoners, groot en klein, kennis kunnen maken met de mensen die de gemeente besturen.

In gesprek

Tijdens de Dag van de Democratie kunnen mensen op laagdrempelige wijze in gesprek gaan en in contact komen met raadsleden en het college van burgemeester en wethouders. Ze kunnen hun grieven voorleggen of een complimentje uitdelen. Inwoners uit de gemeente Veendam mogen ook aangeven wat er nog veranderd/verbeterd kan worden.

PvdA-raadslid Yvette de Raad en Bert Kraan van GemeenteBelangen hebben die dag de organisatie in handen. De raadsleden willen meer mogelijkheden om mensen mee te laten doen dan vorig jaar. Toen kwamen er heel weinig mensen kennismaken met de lokale politici. ‘Misschien lag het toen aan de vele buitenactiviteiten’, zegt Kraan. ‘We pakken het in ieder geval nu iets anders aan. We zorgen sowieso voor meer reuring van te voren.’ Voor het gemeentehuis op het Raadhuisplein komt een politieke markt op de looproute van winkelend publiek. Mensen kunnen aanschuiven om met politici en ambtenaren in debat te gaan.

Het programma van de Dag van de Democratie:

– Keukentafelgesprekken – de hele dag

Het keukentafelgesprek (gespreksduur max.15 minuten) is in de zorg een bekend begrip. Op deze dag staan 3 echte keukentafels in het gemeentehuis waarin een gesprek met deskundigen op het gebied van zorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in een ontspannen sfeer mogelijk is.

– Debat 15:00 uur

Een debat met raadsleden en inwoners over een actueel onderwerp. Wie wil deelnemen kan zich van te voren opgeven bij één van de raadsleden op de dag zelf.

– Rondleidingen gemeentehuis – elk uur

Een rondleiding door het prachtige gemeentehuis van Veendam met uitleg over alle bijzonderheden, dit is voor groot en klein.

– Workshops – elk uur

Gewoon een praatje met een raadslid, wethouder of burgemeester. Maar ook serieuzere zaken zoals in een workshop samen praten over zaken die ons allemaal aangaan. Elk uur komt een nieuw en interessant onderwerp ter tafel waarover een mening kan worden gevormd.

– En verder

Natuurlijk worden de eventuele jeugdige gasten niet vergeten, een actuele kleurplaat om in te vullen bij een lekker glas fris en iets lekkers. Een quiz over uw kennis van de mooie en interessante zaken die voorkomen in de gemeente. En dit alles onder het genot vaneen kopje koffie of thee met cake of koek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-