Direct naar de inhoud.

175 jaar Maak-industrie in Nieuw Buinen

  • door:
  • op:

Logo_Keramisch-Museum-Goedewaagen_kleinNIEUW BUINEN – Hoogwaardig ambachtelijk vakmanschap, aanhoudende technische innovatie en niet vergeten de directe beschikbaarheid van goede en goedkope brandstoffen deden Nieuw Buinen vanaf 1840 uitgroeien tot een uniek centrum van de Drentse maak-industrie. Bij de gratie van kwalitatief zeer goede turf uit de directe omgeving als brandstof voor de glasovens tot 1950 en vanaf 1963 het Groninger aardgas voor de keramiekovens schreef en schrijft Nieuw Buinen industrie-geschiedenis. Dat bijzondere verhaal staat centraal in de nu lopende exposities over ‘Tegelkunst voor de HAL sinds 1908’, ‘Royal Goedewaagen’s servies Landhuis, 1964-82′ en de ‘Glasindustrie van Nieuw Buinen en de Kanaalstreek uit de collectie van Henk Brans’.

Over deze tentoonstellingen wordt uitputtende research gedaan en het bestuur van de Stichting Keramisch Museum Goedewaagen prijst zich gelukkig met het feit dat maritiem historicus dr. Nico Guns zich bereid heeft verklaard om van de meer dan 350 tegels omvattende expositie over de Tegelkunst voor de HAL een catalogus te willen uitbrengen. In een volgend nieuwsbericht wordt deze uitgave toegelicht. Mede naar aanleiding van een aantal ongelukkig geformuleerde en ook onjuiste beschrijvingen in de regionale media van de vroegste en laatste geschiedenis van de Nieuw Buiner glasindustrie ziet het keramisch museum een gerede aanleiding om in het monumenten-weekend van zaterdag 10 en zondag 11 september juist de bevolking uit de regio uit te nodigen om de boeiende tentoonstelling over de glasindustrie te komen bekijken. Dit kan voor de gereduceerde entreeprijs van € 2 per persoon. Op zondagmiddag 11 september om 14.30 uur houdt conservator Friggo Visser een powerpointlezing waarin met behulp van nieuwe bronnenvondsten het verhaal over 150 jaar glas in Nieuw Buinen van Johann Georg Heinz tot en met Gerrit Nanninga verteld wordt. Toegang voor museum en lezing € 2 per persoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-