Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Musselkanaal ziet herindeling wel zitten

 

Volle zaal bij discussie herindeling in Musselkanaal (F: RTV1)

Volle zaal bij discussie herindeling in Musselkanaal (F: RTV1)

MUSSELKANAAL – Ze waren er allemaal. Dorpsbelangen en wijkraden uit Mussel en Musselkanaal. Maar ook veel (oud)raadsleden, politici, B&W en ambtenaren van de gemeente Stadskanaal. Niet te vergeten de gewone burgers. De 1e inspraakavond is een feit. De aftrap over hoe burgers denken over een eventuele herindeling onder leiding van organisatieadviesbureau Berenschot in MFA Lint in Musselkanaal.

Stemmen

Iedereen kon een stem uitbrengen via een stemkastje behalve de raadsleden en burgemeester en wethouders. De uitslag was opmerkelijk. Een ruime meerderheid ziet een herindeling met de gemeenten Pekela en Veendam wel zitten. Door een slimme manier van vragenstelling rolde er zelfs een ontwerpcriteria uit de bus. Op de vraag waarom de gemeente Stadskanaal dan zou moeten opgaan in een groter geheel was bij 82.4 % van de ondervraagden het antwoord dat de gemeente te klein zou zijn om zelfstandig te kunnen blijven. Samengaan met een andere gemeenten of gemeenten was hierbij de uitkomst. Met een gemiddelde van 52 % werd Veendam gezien als de gemeente waarmee Stadskanaal de meeste overeenkomsten heeft. Vlagtwedde kreeg 50 % van de stemmers op gebied van historie en Pekela eindigde onderaan met 5 % op gebied van economie.

Kritiek

Berenschot legt uit (F: RTV1)

Berenschot legt uit (F: RTV1)

Er was ook kritiek op de gemeente. Met name op het punt communicatie. Zo vonden veel bezoekers van de informatieavond de opkomst maandagavond te mager. Dat zou te wijten zijn aan onvoldoende informatie verstrekking. De website van de gemeente is onvoldoende ingezet als communicatie middel. Ook de rol van de overige media zoals facebook en twitter is door de gemeente te weinig in ingezet om de burgers te bereiken. De volgende bijeenkomst voor inwoners van de gemeente Stadskanaal is op 27 september. Dit keer in het MFA Noordstee in Stadskanaal. De uiteindelijke besluitvorming van de gemeenteraad Stadskanaal zal rond de jaarwisseling zijn. Vanavond is er een 1e bijeenkomst in Veendam.

 

Burgemeester Baukje Galama

Erik Bieze (Gemeentebelangen Stadskanaal)

Egbert Hofstra (PvdA Stadskanaal)

Evert Idema (SP Stadskanaal

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

1 Reactie op “Musselkanaal ziet herindeling wel zitten

  1. Aantal uitgebrachte stemmen ZONDER die van ambtenaren, raadsleden en politici zou interessant zijn.
    Dan pas weet je ècht wat “Musselkanaal” wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.