Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Van stoomtrein en stoomwals tot stoomboot

stadskanaalonderstoom2016-stoomlocomotief-niedersachsen

stoomlocomotief-niedersachsen

STADSKANAAL – We hebben er al eerder over bericht. Het stoomspektakel in Stadskanaal dit weekeinde. Dat het heel bijzonder gaat worden is zeker. Stoomtreinen, stoomtractoren, stoomboten en meer, Dat is Stadskanaal onder Stoom, het stoomspektakel van het Noord-Nederland. Op zaterdag 17 en zondag 18 september staat Museumspoorlijn STAR weer bol van de activiteiten. Vele stoomwalsen en stoomtractoren zijn er te vinden. Maar ook een speciale gast, stoomlocomotief ‘Niedersachsen’ van de Eisenbahnfreunde Hasetal uit Haselünne zal dat weekend op de spoorlijn in de Oost-Groninger Veenkoloniën rijden

Stoomtreinen: speciale gast uit Duitsland
Zoals vanouds zullen er weer vele treinen rijden. Museumspoorlijn STAR zet de ruim 130 ton zware stoomlocomotief 52 8060 in en uit Duitsland komt stoomlocomotief ‘Niedersachsen’. De ‘Niedersachsen’ zal ook vele treinen gaan rijden. Het is voor het eerst dat deze locomotief, uit 1922, bij Museumspoorlijn STAR te zien is. Normaal rijdt deze locomotief tussen Meppen (Duitsland) en Essen (Oldb) in het Emsland. De treinen rijden een intensieve dienstregeling tussen Stadskanaal en Veendam en tussen Stadskanaal en Musselkanaal.

stadskanaalonderstoom2016-stoomwals-colinda

stoomwals-Colinda

Meer stoom
Uiteraard is er meer stoom. Vele stoomvoertuigen, zoals stoomwalsen en stoomtractoren zijn dat weekend in Stadskanaal te zien. Aan stoom op het water is ook gedacht. Stoomraderboot ‘De Jonge Wachter’ uit Zuidlaren komt eveneens naar Stadskanaal. Bezoekers kunnen met een toegangskaart voor Stadskanaal onder Stoom ook met deze boot mee! Enkele stoomtractoren zullen op zaterdag 17 september aan het einde van de middag een rondrit maken door het centrum van Stadskanaal

De kleine treinen
Bij het station Stadskanaal zijn ook kleine treinen te vinden. Zoals een ministoomtrein waarop de jonge bezoekers mee kunnen rijden. Nog kleinere treinen zijn te vinden op de modelspoorbeurs.

En verder
Hoe wordt een stoomlocomotief onderhouden? Dat is te zien in de werkplaats van Museumspoorlijn STAR. Op zondag 18 september is bij het station Musselkanaal een show van historische tractoren. In Stadskanaal zal de stichting OSO op die dag proberen het Nederlands record treintrekken te verbeteren. Zal het ze gaan lukken?

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.