Direct naar de inhoud.

GroenLinks Pekela stapt uit coalitie

  • door:
  • op:
Foto: Simon Koster-Pekelbook / Facebook
Foto: Simon Koster-Pekelbook / Facebook

PEKELA – De fractie van GroenLinks stapt uit de de coalitie van Pekela. De partij vindt het onverteerbaar dat het asielzoekerscentrum in Oude Pekela wordt ingekrompen van 500 naar 200 bedden. GroenLinks vormt in de gemeente Pekela een coalitie met CU, SP en Samen voor Pekela (SvP). Fractievoorzitter Marjolein Walraven vindt dat er pogingen ondernomen hadden moeten worden om de coalitie en de raad bij elkaar te roepen en te informeren over de ingrijpende maatregel.

Walraven heeft haar coalitiegenoten gevraagd het besluit af te keuren, maar die vonden dit buitenproportioneel. GroenLinks heeft de coalitie gevraagd dit besluit af te keuren. De fracties van SP en SVP willen hun afkeuring echter niet uitspreken. “Voor GroenLinks is er daarom geen andere optie dan zich terug te trekken uit deze coalitie’’, aldus Walraven. De coalitie heeft na haar terugtreden nog een zeer krappe meerderheid (1 zetel) in de raad.

Protest

Veel inwoners van de gemeente Pekela schamen zich voor het uitzetbeleid van hun gemeente. Aanstaande dinsdag komt er een tegenactie nu het aantal bewoners van het AZC is gehalveerd. “Wij schamen ons’’, zegt mede-organisator Maurits Langeler. Hij hoopt tientallen Pekelders bij elkaar te kunnen krijgen. Plan is om een rode loper uit te leggen bij het gemeentehuis op het moment dat ambtenaren naar hun werk gaan. Langeler: “We gaan geen lawaai maken en houden het bij drie woorden: ik schaam mij. Ambtenaren krijgen van ons een A4-tje met teksten die onze gedachten verwoorden.’’

Langeler en de andere leden van de actiegroep zeggen zich bewust te zijn van de onrust die is veroorzaakt door meerdere incidenten. “De maatregel van de gemeente is echter niet alleen gericht op de zogenaamde raddraaiers maar op een grote groep inwoners van het azc. De goeden, onder wie mensen uit oorlogsgebieden, een zwangere vrouw en een paar gezinnen, moeten het nu met de kwaden ontgelden”.

[Bron: DvhN]



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal