Direct naar de inhoud.

Leren van de doden in Veendam

  • door:
  • op:
Anatomische tentoonstelling
Anatomische tentoonstelling

VEENDAM – Tot voor een paar jaar was het bekijken van dode lichamen en het verkennen van de anatomische toestand uitsluitend voorbehouden aan artsen in de dissectiezalen van de universiteiten. De rondreizende tentoonstelling ’the human body’ heeft zich de opgave gesteld, de anatomische wetenschap aan geïnteresseerde bezoekers – speciaal ook schoolklassen – door te geven.  Maar deze tentoonstelling is ook aan te bevelen voor o.a. artsen, verpleegkundigen en al wie in zijn lichaam geïnteresseerd is.

De tentoonstelling is verleend aan de hand van een omvangrijke wetenschappelijke verzameling van ca. 200 waardevolle didactische exponaten, bestaande uit bewaarde menselijke lichamen, skeletten, ledematen, organen, simulatie van functies, proefmodellen en 3D afdrukken, een geneeskundige leerstof aan de geïnteresseerde bezoeker.

De tentoonstelling biedt aan scholieren en leraars een uitgebreid onderwijsaanbod.  Deze anatomische expo brengt verschillende leerthema’s en levert een degelijke bijdrage tot verdere opleiding in medische beroepen.

Belangrijkste onderwerpen zijn:
Skelet                                               Bewegingsapparaat
Hersenen en het zenuwstelsel         Genitaliën
Het hart en de bloedsomloop           Nieren en urinewegen
Spijsverteringsstelsel                       Zintuigen
Luchtwegen en longen,

Bovendien, is deze tentoonstelling de ideale gelegenheid, discussies op gang te brengen over onderwerpen als orgaandonatie, kanker, aids, alcohol en nicotine. Deze tentoonstelling brengt bij de presentatie van de complete lichamen opzettelijk geen storende, onnatuurlijke poses of houdingen noch onnodige effect zoekerij (geen lichamen bij sex enz.)

De waardigheid van de doden blijft intact onder meer door hen te presenteren in glasvitrines zoals in musea.  Ook een opzichtelijk rode kleuring van de spieren is achterwege gelaten.  Optisch zijn de tentoongestelde lichamen van de orgaandonoren net zoals zij de studerende medici op de dissectietafels ter studie van de anatomie dienen.

Man with muscles exposed in pose
Man with muscles exposed in pose

De tentoongestelde geplastineerde exponaten zijn in bruikleen van het bedrijf Corcoran Laboratories, Michigan (USA) – de toonaangevende Amerikaanse fabrikanten van medische producten en studie-preparaten voor medische faculteiten.

Na de tentoonstelling worden de exponaten geretourneerd aan deze firma.
De Amerikaanse lichaams donoren (Body Donation Program / Willed Body Program) hebben tijdens hun leven verklaard, dat hun lichaam beschikbaar moet zijn na hun dood voor de opleiding van artsen en de opvoeding van leken. Jaarlijks doneren In de VS ongeveer 20.000 mensen hun lichaam aan anatomie.
Het bewaringsproces toegepast op de exposities is ontwikkeld door Dow Corning Corporation van Midland, Michigan, U.S.A. . Corcoran Laboratoria heeft voor dit proces sinds 1996, wereldwijde octrooirechten.

De organisatie wil erop wijzen dat ze echte menselijke lichamen tentoonstellen en geen plastieken imitaties, of – poppen. De openingstijden zijn dagelijks van 11 tot 18.00 uur (13 tot 16 oktober) op het evenemententerrein Borgerswold te Veendam (mobiele expohal).

 

 

 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal