Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Rondleiding watertoren Stadskanaal

Prachtig uitzicht - Foto: Roland Beyer

Prachtig uitzicht – Foto: Roland Beyer

STADSKANAAL – Tijdens de herfstvakantie is de watertoren van Stadskanaal voor de laatste week dit jaar open voor bezoek. Bovendien wordt er op zondag 16 oktober een rondleiding gegeven door het meest markante monument van Stadskanaal. Deze toren werd in 1935 gebouwd om de drinkwatervoorziening op peil te houden, maar is al lange tijd niet meer in bedrijf. De Watertoren is sinds 2000 opgenomen op de Rijksmonumentenlijst en er valt dan ook heel wat over dit gebouw te vertellen.

Rondleider Arie Stenekes zal deze middag veel vragen over de watertoren beantwoorden. In het kader van Oktobermaand, kindermaand kunnen kinderen gratis aan de rondleiding deelnemen. De watertoren was lange tijd het hoogste gebouw van Stadskanaal. Waarom moest de toren eigenlijk zo hoog zijn? Hoeveel water zat er in? Ook over de bouwstijl is veel te vertellen, die wordt gerekend tot de Delftse School. Tijdens de rondleiding komt u o.a. te weten hoeveel bakstenen er voor de bouw zijn gebruikt. Al klimmend en wandelend door de toren en de 208 traptreden, wordt het dak bereikt vanwaar men kan genieten van een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Op een winderige herfstdag kan het zicht soms zelfs nog beter zijn dan op een warme zomerse dag.

Na afloop is er in het naastgelegen Streekhistorisch Centrum gelegenheid voor het drinken van koffie of thee en het bekijken van de tentoonstelling over de Stadskanaalster meubelfabriek Knicos. De watertoren is deze middag niet individueel te bezoeken, maar is alleen open voor deelnemers aan de rondleiding, die start om 14.30 uur. Het Streekhistorisch Centrum is wel de hele middag, van 14.00-1700 uur, open voor bezoek.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.