Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

De ultieme onzichtbare bescherming komt uit Pekela

Nanocoating machine

Nanocoating machine

OUDE PEKELA – Brandweerauto’s, machines, flatgebouwen en kunstwerken krijgen tegenwoordig een ultieme onzichtbare bescherming tegen vocht en vuil, dankzij de nieuwe nanocoating-techniek. De door Bionic Technology uit Winschoten ontwikkelde techniek wordt toegepast door SvdB Nano Coatings uit Oude Pekela. Dit bedrijf brengt het ultradunne laagje aan, op wat voor voorwerp dan ook.

Eén miljardste

Nanocoating is een niet voor het menselijk oog zichtbare beschermlaag op moleculair niveau (een nanometer is één miljardste deel van een meter). Het ultradunne coatingnet verbindt zich met het oppervlak en vormt een -al dan niet ademende- ondoordringbare barrière. Zelfs een bacterie komt er niet doorheen. Het oppervlak wordt daardoor minder snel vuil, is veel gemakkelijker te reinigen, blijft er als nieuw uitzien en heeft een langere levensduur.

Dick Dijk

SvdB Nano Coatings is gevestigd in Oude Pekela en heeft een nevenvestiging in Bleiswijk. Het bedrijf wordt gerund door ondernemer Dick Dijk (1957) en telt een groeiend aantal medewerkers. Naast nanocoatings aanbrengen en andere vormen van oppervlaktebehandeling, houdt het bedrijf zich bezig met calamiteitensupport en verhuur van klimaatbeheersingapparatuur, onder de naam SvdB Service.

Deze tweede tak vormt de oorsprong van het bedrijf, dat in 2006 is ontstaan vanuit het vroegere Sas van den Bosch. In deze tak gaat het onder meer om het plaatsen van aggregaten bij stroomstoringen. Een grote vaste klant is Ziggo. Voorts verhuurt het bedrijf airco’s en heaters en is het gespecialiseerd in machinetransport.

Windmolen

In 2011 leidde een vraag van een klant om een onderstel van een windmolen te beschermen tegen weersinvloeden, tot de ontdekking en toepassing van nanocoating. Dijk ging hiertoe samenwerken met Bionic Technology, dat unieke nanocoatings ontwikkelt op basis van SiOx-nanomateriaal. Dijk zag de mogelijkheden van deze innovatie en besloot te investeren in mensen, kennis en materiaal om nanocoating toe te passen, onder de naam SvdB Nano Coatings. Met succes: er worden steeds meer toepassingen gevonden en vanuit steeds meer branches wordt bij het bedrijf in Oude Pekela aangeklopt.

Meer info: svdbnanocoatings.nl.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.