Direct naar de inhoud.

Spectaculaire vondsten in Veendam

  • door:
  • op:
fibula-van-wynalda-veenkoloniaal-museum-rtveen
Fibula van Wijnaldum

VEENDAM – In samenwerking met de Openbare Bibliotheek organiseert het Veenkoloniaal Museum in Veendam drie zogeheten ‘Archeologische Avonden’. Het landschap is sterk aan verandering onderhevig, maar dat was in de eeuwen daarvoor ook al zo. Sporen van bewoning zijn weggespoeld of onder stuifduinen verdwenen. In de lezingen ligt de aandacht vooral bij deze verdwenen sporen. De tweede avond is op aanstaande woensdag 19 oktober, waarin Evert Kramer dieper ingaat op terpvondsten. De avonden beginnen om 20.00 uur. Kaarten zijn op de avonden zelf bij het museum verkrijgbaar.  Entree € 3,50; MK en vrienden van het Museum toegang gratis.

‘De schatkamer van de Wadden, terpvondsten’, door Evert Kramer

De bij Noordbroeksterhamrik geboren Evert Kramer was tot zijn pensionering als archeoloog verbonden aan het Fries Museum. Tijdens zijn werk zag hij meerdere spectaculaire vondsten voorbij komen. In de lezing gaat hij in op de meest spectaculaire terpvondsten, terpen, geschiedenis van de Friese archeologie, topstukken van het Fries Museum/Koninklijk Fries Genootschap, Friese prehistorie. Een schat aan vondsten komt op deze avond voorbij, waar de Fibula van Wijnaldum natuurlijk niet zal ontbreken. Dit 7de-eeuwse topstuk uit de collectie van het Fries Museum is ingelegd met meer dan driehonderd schitterend rode granaten en halfedelstenen, afkomstig uit India.

Hoe kwamen deze stenen in Friesland? Het eerste en grootste deel is in 1953 gevonden in Wijnaldum. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig van de vorige eeuw werden daar nog tien kleinere fragmenten bij gevonden. In 2009 is een belangrijk ontbrekend fragment ontdekt, waarmee de afbeelding op de kopplaat ontcijferd kon worden.
Veenkoloniaal Museum
Museumplein 5, Veendam
(0598) 36 42 20
info@veenkoloniaalmuseum.nl
Kijk voor informatie op: veenkoloniaalmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-