Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Caveman Challenge Exloo groeit uit zijn voegen

(Foto: Flip Slik)

(Foto: Flip Slik)

EXLOO –- Groter, hoger en zwaarder kondigde de organisatie van de derde editie van de Caveman Challenge Exloo aan. En dat werd het zeker. Desondanks namen bijna 2000 sporters de uitdaging aan. Daarmee barst het evenement bijna uit haar voegen, want meer konden er echt niet bij. Anderhalve week voor het evenement werd de inschrijving al gesloten. Daarna meldden zich nog enige honderden die teleurgesteld moesten worden.

Bij de start worden de deelnemers door een diskjockey warmgedraaid met opzwepende muziek en een trainer die de warming up doet. Eerst gaan 200 ouders met evenveel kinderen van start die 3,33 kilometer afleggen. Prachtig om te zien hoe de kleintjes onverschrokken de obstakels aanvallen.

OntwikkelingDan gaan de ‘senioren’ op weg voor hun afstanden. Zij kunnen kiezen uit 6,66, voor de beginnelingen, 13,3 voor de sportievelingen of 18,7 kilometer voor de super getrainden. “Want”, zo weet Jan Schutrups van de organisatie, “we zien nu een ontwikkeling dat mensen nu ook indoor kunnen trainen over hindernissen zoals wij die hebben laten bouwen. Die atleten zijn echt met hun tijd bezig en zien dit als een volwaardige sport. Maar heel veel deelnemers zien de Caveman Challenge een feestje.”

Sommige deelnemers zien huizenhoog op tegen de obstakels onderweg. Soms letterlijk, want de hoogste hindernis steekt maar liefst 6,5 meter boven het maaiveld uit. Ga daar maar eens overheen als je hoogtevrees hebt. Uitvallers zijn er echter weinig, wel moet een enkeling zich laten verzorgen aan een verzwikte enkel. Eentje heeft het wat meer pijn als gevolg van een ribfractuur.

FestivalterreinUiteindelijk komt bijna iedereen moe, soms bijna uitgeput, maar voldaan en op karakter over de finish. Niet nadat die allerhoogste hindernis nog moet worden bedwongen, waarna via een glijbaan de afdaling wordt ingezet en met een plons in het water de finish wordt bereikt. Dan ook barst het feest los op het ‘festivalterrein’ met muziek en een welverdiend drankje.

“Alle deelnemers, ze komen uit heel Nederland komen, gaan tot het uiterste”, zegt Schutrups. “Niet alleen presteren ze individueel, maar ook zie je dat ze elkaar helpen als de obstakels te zwaar worden. Dat is het mooie van de Caveman Challenge. Iedereen is winnaar, zo voelen de sporters dat ook. Wij kennen geen ereplaatsen.”

Die inzet wordt ook door het publiek, dat in groten getale kwam opdagen, gewaardeerd. Maar liefst zesduizend toeschouwers omzoomden het parcours. In heel Exloo was geen parkeerplaats te vinden. Een ding is zeker, ook volgend jaar is er weer een Caveman Challenge in Exloo.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.