Direct naar de inhoud.

Relatief weinig kunstgrasvelden in Groningen, maar toch zorgen

kunstgras-voetbalveld-2GRONINGEN – Kunstgrasvelden hebben de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt in het Nederlandse amateurvoetbal. Kunstgras is onderhoudsvriendelijk en vrijwel altijd bespeelbaar. Inmiddels beschikt meer dan de helft van de ruim 2500 amateurclubs in Nederland over één of meerdere kunstgrasvelden. Dit blijkt uit een bureauonderzoek van beslist.nl, op basis van cijfers van de KNVB. Het online platform signaleerde eerder al een toenemende vraag naar kunstgrasvoetbalschoenen.

Relatief weinig kunstgrasvelden in Groningen

Ruim 58% van de Nederlandse amateurvoetbalclubs beschikt over minimaal één kunstgrasveld. In Groningen, Friesland en Drenthe (district Noord) heeft ‘slechts’ 53% van de amateurvoetbalclubs een kunstgrasveld. Het westen van het land telt aanzienlijk meer synthetische grasmatten. Zo beschikt 86% van de amateurclubs in Zuid-Holland (district West II) over één of meerdere kunstgrasvelden. Limburg (district Zuid II) telt naar verhouding het laagste aantal kunstgrasvelden. Hier heeft slechts 44% van de clubs minimaal één kunstgrasveld. De onderhoudsvriendelijkheid van kunstgras lijkt voor veel amateurclubs reden te zijn geweest om te investeren in kunstgrasvelden. Met name in dichtbevolkte gebieden, zoals de Randstad, kozen voetbalclubs afgelopen jaren steeds vaker voor een synthetische grasmat in plaats van natuurgras.

‘Gevaarlijk Spel’

Op maandag 5 oktober (j.l.) bracht het televisieprogramma Zembla de mogelijke gezondheidsrisico’s van kunstgrasvelden aan het licht. Het thema werd uitvoerig behandeld in een afzonderlijk item; ‘Gevaarlijk Spel’, waarbij er vooral aandacht werd besteed aan de productie van kunstgrasvelden. Het rubbergranulaat, dat op veel kunstgrasvelden ligt, wordt namelijk gemaakt van oude autobanden die mogelijk giftige stoffen zouden bevatten. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat gebruikers van kunstgrasvelden gezondheidsrisico’s lopen. Het instituut is inmiddels een eigen onderzoek gestart. Woensdag 19 oktober maakte het Eindhovens Dagblad bekend dat kunstgrasvelden in de regio Eindhoven veel te hoge concentraties giftige en kankerverwekkende stoffen bevatten. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse onderzoeksinstituut TüV.

Meer data naar aanleiding van de kunstgras-analyse zijn te vinden op:   https://www.beslist.nl/info/kunstgras.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-