Direct naar de inhoud.

Bosplan Veenkoloniën met verbazing ontvangen

  • door:
  • op:
Vergezicht Veenkoloniën bij de Westerdallen. (F: RTV1)
Hoelang nog een vergezicht in de Veenkoloniën? – Gebied Westerdallen bij Wildervank. (F: RTV1).

STADSKANAAL/VEENDAM – Het plan om enorme bossen in de Veenkoloniën aan te leggen om negatieve milieueffecten significant terug te dringen is met gemengd gevoel ontvangen bij ondernemers en bestuurders in de veenkoloniën. Men reageert vooral verbaasd en enigszins boos.

Gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen laat weten juist de open landschappen en de vergezichten van de Veenkoloniën te willen beschermen. Ook Jan Nieboer, voorzitter van de Vereniging van Bedrijven in de Kanaalstreek (VvBK) is verbaasd over het plan maar ziet ook wel kansen. “Maar, zoals het plan nu gepresenteerd wordt is veel te bombastisch en onrealistisch voor onze regio,” aldus Nieboer tegenover RTV1

Klimaattop

Het bosplan
Het bosplan

Vandaag presenteert de Bos-en houtsector haar plan tijdens de Nationale Klimaattop in Rotterdam. Deze is bijeengeroepen door staatssecretaris Dijkstra om tot concrete oplossingen te komen na het VN-klimaatakkoord in Parijs. Ook Nederland moet haar steentje bijdragen. Het plan is om een natuurgebied, zo groot als de Veluwe, gesegmenteerd aan te leggen door Nederland. 100.000 hectare nieuw bos.

Groen Plan

Het plan is afkomstig van diverse milieuorganisaties, houtverwerkers, papier en kartonindustrie, chemische bedrijven, de timmerindustrie, boseigenaren en beheerders. Deze bedrijven hebben jarenlang over het plan nagedacht. Wordt hun idee ten uitvoer gebracht dan zou het een grootschalige bijdrage zijn in het behalen van de klimaatdoelen in 2050. Nederland zal dan wel flink op de schop gaan. Met name de regio’s in het Groene Hart, de Randstad en de Drents/Groningse Veenkoloniën zijn hiervoor aangewezen.

Wind
Saillant detail is, dat mochten er bossen komen in de veenkoloniën, dit dan weer haaks staat op het windmolenpark. Bossen nemen immers de wind weg voor windturbines. Aanstaande vrijdagavond is voorzitter Nieboer te gast in het programma RTV1 actueel. Dan meer over het bosplan maar ook over de aanleg van een zonnepark in de Veenkoloniën en de laatste situatie rondom de windturbines. [RTV1 18:45 uur vrijdagavond]



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal