Direct naar de inhoud.

Onstwedder Gaarv`n houdt open huis

Stoelen matten is een van de oude ambachten die iedereen kan leren bij Onstwedder Gaarv’n (foto Jan Johan ten Have).
Stoelen matten is een van de oude ambachten die iedereen kan leren bij Onstwedder Gaarv’n (foto Jan Johan ten Have).
ONSTWEDDE – Iedereen kan een oude ambacht leren bij stichting Onstwedder Gaarv’n. Van frivolité tot dorsvlegels maken en van karnen tot koperslaan, Onstwedder Gaarv’n zorgt er door middel van cursussen voor dat tientallen oude ambachten niet verloren gaan.

Tijdens een open huis op zaterdag 5 november zijn er presentaties van vele ambachten en cursussen. Ook belangstellenden voor een demonstratie op locatie zijn welkom om een kijkje te komen nemen.

Onstwedder Gaarv’n verzorgt elk jaar in de wintermaanden cursussen oude ambachten. Honderden mensen leerden er in de loop van de tijd een ambachtelijk vak. Velen van hen zijn nu actief als medewerker van de stichting tijdens de vele demonstraties die Onstwedder Gaarv’n verzorgt op onder meer markten en braderieën. Ook zijn er voormalig cursisten nu zelf actief als docent, om zo hun ambacht te leren aan anderen.

Ambachten verdwijnen
“Ondanks de tientallen cursisten die elke winter deelnemen aan onze cursussen, zijn er ambachten die definitief dreigen te verdwijnen uit ons aanbod omdat er geen leermeesters meer zijn”, zegt voorzitter Jan ten Have van Onstwedder Gaarv’n. “Met name voor deze ambachten zoeken wij met ons open huis belangstellenden. Wij hopen veel mensen enthousiast te maken voor een prachtig vak en eventueel ook om als vrijwilliger medewerker van Onstwedder Gaarv’n te worden.’’

Cursussen
De cursussen tellen meestal vijf lessen, die eens per twee weken plaatsvinden in de Ambachtshoeve aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde. Dagen en tijdstippen variëren en worden vastgesteld in overleg met docenten en cursisten. Opgave voor een cursus is mogelijk tijdens het open huis of nadien met opgaveformulieren die tijdens het open huis verkrijgbaar zijn. Ook is opgave mogelijk via contactgegevens die te vinden zijn op de website onstweddergaarvn.nl.

Tijdstip en meer informatie
Tijdens het open huis op zaterdag 5 november is er gratis koffie en thee voor alle bezoekers. Het open huis begint om 13.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Meer informatie over Onstwedder Gaarv’n en de cursussen oude ambachten? Kijk op www.onstweddergaarvn.nl of stuur een e-mail naar info@onstweddergaarvn.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-