Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Volgende week ’s nachts lokaal 6 graden vorst

F: Weeronline / Jannes Wiersema

F: Weeronline / Jannes Wiersema

WEERONLINE – Na het weekend krijgen we de eerste winterse speldenprik. De wind draait naar het noordoosten, waardoor koude lucht uit Scandinavië ons land kan bereiken. De middagtemperatuur komt volgende week niet hoger uit dan 3 tot 7 graden. In de nachten gaat het op uitgebreide schaal licht tot matig vriezen met temperaturen tot -6 graden. De meteorologen van Weeronline verwachten daarbij winterse perikelen zoals autoruitenkrabben en bevriezing van natte weggedeelten.

Vanaf maandag wordt het gevoelig kouder in ons land. Sjaal, muts en handschoenen kunnen weer aan. Tussen een hogedrukgebied boven West-Europa en lagedrukgebieden boven Oost-Europa wordt koude lucht vanaf Scandinavië aangevoerd. In Rusland en Scandinavië is het al volop winterweer met temperaturen onder het vriespunt en geregeld sneeuw. Komende week gaat het ook in Polen en Duitsland sneeuwen. De winter komt dus steeds dichterbij.

Maandag wordt het na een koude start, met op veel plaatsen een graadje vorst, ’s middags slechts 6 of 7 graden. De zon schijnt regelmatig en vooral in de kustprovincies kunnen enkele buien voorkomen. In het zuidoosten blijft het zo goed als droog.

Gladde wegen en kans op natte sneeuw
Vanaf dinsdag stroomt nog koudere lucht ons land binnen. De temperaturen hebben overdag moeite om de 5 graden te halen. Bij weinig zon kan de temperatuur zelfs op een graad of 3 uitkomen! ’s Nachts gaat het op uitgebreide schaal licht vriezen met temperaturen tussen 0 en -4 graden. Plaatselijk kan de temperatuur onder een heldere hemel nog verder zakken naar -5 of -6 graden, matige vorst dus. Daarbij moet het verkeer rekening houden met bevriezing van natte weggedeelten en mistbanken. Automobilisten moeten ook extra tijd inplannen om de ruiten te krabben.

Aan het weerbeeld verandert weinig. De zon schijnt vaak, maar vooral in de kustprovincies moet rekening worden gehouden met een bui. Omdat het zo koud is, kan dit in de avond, nacht en ochtend zelfs een winterse bui zijn met korrelhagel en natte sneeuw. In de middelgebergten in onze buurlanden kan zelfs sneeuw blijven liggen. Zo liggen de temperaturen in Winterberg rond het vriespunt en kan dagelijks een centimeter sneeuw vallen! Ook in de Hoge Venen in België kan het wit worden.

Voorlopig normale temperaturen
Vandaag is het nog relatief zacht met 10 graden in het oosten en 12 in het westen. Verspreid over het land komt een bui voor, maar tussendoor zien we ook vaak de zon en er staat weinig wind. Daardoor voelt het best aangenaam aan. Morgen trekt de wind aan en gaat het vanuit het noordwesten regenen. Met ruim 10 graden hebben we een normale temperatuur voor begin november.

In het weekend komt de zon weer terug. Vooral het westen en noorden hebben te maken met een aantal buien. Het wordt dan al iets frisser, zaterdag staat er een stevige westenwind en wordt het 10 graden. Zondag houdt de wind zich rustig, maar stopt het kwik bij een graad of 8.

Weeronline

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.