Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Beaujolais nouveau komt naar Stadskanaal

Wijnkenner Henri Grachten uit Stadskanaal (Roland Beyer/SHC)

Wijnkenner Henri Grachten uit Stadskanaal (Roland Beyer/SHC)

STADSKANAAL – Op zondag 20 november brengt Henri Grachten de Beaujolais Nouveau naar Stadskanaal. Hij zal in het Streekhistorisch Centrum vertellen over de herkomst van deze wijn en hoe de wijn gemaakt wordt. Daarbij laat hij verschillende soorten die hij speciaal geselecteerd heeft, proeven.

Traditioneel wordt op de derde donderdag in november de beaujolais nouveau, in België de nouveau beaujolais en in Nederland de beaujolais primeur genoemd, op de markt gepresenteerd. Deze primeur is wijn van de eerste persing, met veel ‘fruit’. In de afdronk kan vaak al de kwaliteit van dat jaar en dat huis worden herkend.

De beaujolais nouveau wordt jong gedronken en is geen bewaarwijn. De Franse streek Beaujolais begint ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Mâcon. Het gebied heeft een totale breedte van 12 kilometer en een lengte van 60 kilometer en kan in twee subregio’s ingedeeld worden, Haut-Beaujolais en Bas-Beaujolais. Haut-Beaujolais ligt het noordelijkst en hier worden de beste wijnen gemaakt, waaronder ook de Beaujolais Villages. In Bas-Beaujolais, die zuidelijker ligt, wordt de gewone Beaujolais gemaakt.

Wijnkenner Henri Grachten heeft veel contacten in de regio en nam van verschillende wijnmakers hun beste soorten mee. Deze kunnen in het Streekhistorisch Centrum geproefd worden, waarbij Henri Grachten ook uitlegt hoe je dat doet.

Reserveren voor deze middag is gewenst. Dat kan tijdens kantooruren op 0599-612649 of tot uiterlijk vrijdagmiddag 18 november via info@streekhistorischcentrum.nl. De deelnamekosten bedragen € 12,50 p.p., donateurs van het SHC betalen € 10,- op vertoon van de pas.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

1 Reactie op “Beaujolais nouveau komt naar Stadskanaal

  1. Nou wat leuk joh, ik ben er zeker bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.