Direct naar de inhoud.

Beeldpresentatie ‘De jaren zestig: veranderend Stadskanaal’ in SHC

  • door:
  • op:
Beneluxlaan jaren zestig
Beneluxlaan in de jaren zestig

STADSKANAAL – Op zondag 4 december toont Bert Roossien weer een keuze uit het omvangrijke foto- en dia-archief van het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal. Deze keer heeft hij een keuze gemaakt rondom het thema ‘De jaren zestig in Stadskanaal´.

De jaren zestig staan momenteel volop in de belangstelling. Enige tijd geleden zond de VPRO op tv een serie uit over dit decennium waarin Nederland ingrijpend veranderde. Niet alleen was er sprake van economische, sociale en culturele veranderingen, maar het land ging ook letterlijk op de schop door de aanleg van autosnelwegen, nieuwe woonwijken, moderne winkelcentra en grootschalige ruilverkavelingen op het platteland. In Stadskanaal was deze transformatie wel heel duidelijk merkbaar. De komst van Philips leidde er toe dat het inwonertal in tien jaar tijd snel toenam. Tussen 1957 en 1970 werden drie complete nieuwbouwwijken uit de grond gestampt. Een ziekenhuis, nieuw gezondheidscentrum, theater, sportvoorzieningen en talloze nieuwe scholen werden eveneens gebouwd. Het lintdorp met zijn veelal nog ouderwetse winkeltjes, werkplaatsen en boerderijen kreeg een moderne facelift. Dat daarbij ook veel mooie oude panden en karakteristieke gevels sneuvelden, werd op de koop toegenomen: in de ‘booming sixties’ keek men vol vertrouwen naar de toekomst.

De metamorfose van Stadskanaal in de jaren zestig is in het fotoarchief van het Streekhistorisch Centrum uitgebreid vastgelegd. Aan de hand van de vele oude en nieuwe foto’s kunnen bezoekers deze zondag 4 december zien wat er allemaal veranderde in die relatief korte periode. De voorstelling begint om 14.30 uur, de entree bedraagt € 3,00. Donateurs van het Streekhistorisch Centrum kunnen op vertoon van hun pas gratis naar binnen. Reserveren kan telefonisch tijdens kantooruren op 0599-612649 of per mail info@streekhistorischcentrum.nl.

Bij de foto: Een afbeelding van het Gado Busstation aan de Beneluxlaan in Stadskanaal vertoont wel enige gelijkenis met de beroemde foto van The Beatles op het zebrapad van Abbey Road in Londen in 1969 (collectie Streekhistorisch Centrum).



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal