Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Laagste middagtemperatuur sinds 22 januari

Koude dag in de Veenkoloniën

Koude dag in de Veenkoloniën

WEERONLINE – In delen van de provincies Overijssel, Flevoland, Drenthe en Groningen lag vandaag de temperatuur onder het vriespunt. Sinds 22 januari dit jaar is het niet meer zo koud geweest aan het begin van de middag. Mist en bewolking zijn zo hardnekkig, dat de zon geen kans krijgt om de lucht op te warmen.

De temperatuur loopt maar langzaam op en kwam in de loop van de zaterdagmiddag iets boven het vriespunt uit. Mocht het ergens in het land de hele dag blijven vriezen, dan mogen we spreken van de eerste lokale ijsdag van dit seizoen. De kans hierop is klein. We moeten terug naar 22 januari in de afgelopen winter voor vergelijkbare temperaturen, toen kwam het kwik in Oost-Groningen aan het eind van de middag pas boven het vriespunt uit. Een dag daarvoor bleef het in het noordoosten de hele dag vriezen.

In de rest van het land was het zaterdagmiddag volop zonnig en loopt de temperatuur op naar 7 graden. Enorm grote verschillen dus. Ook Zuid-Limburg heeft last van bewolking, maar daar is het niet zo koud. Vanavond daalt de temperatuur in het zuidoosten opnieuw tot onder het vriespunt en kan wederom mist en lokale gladheid ontstaan.

De vooruitzichten

Vanavond breidt de bewolking boven het noordoosten in zuidelijke richting uit. In het uiterste noorden kan dan wat regen vallen later op de avond. In de nacht kan dat ook in het midden van het land gebeuren. In het zuiden komen nog lange tijd opklaringen voor en kan de temperatuur dalen naar 0 tot -2 graden. In het midden is het 0 tot 2 graden boven nul en in het noorden en aan de Zeeuwse kust 3-6 graden. In het hele land kan (dichte) mist ontstaan.

Zondag is het een grijze dag met in de ochtend kans op wat lichte regen. In het zuiden kan daarnaast de mist lang blijven hangen. In de middag wordt het vanuit het noorden droog en soms breekt de zon door. In het zuiden is de zon niet te zien. Er staat een meest matige noordenwind en daarmee stroomt iets zachtere lucht vanaf de Noordzee ons land binnen. Het wordt 7 graden in Zuid-Limburg en 10 op de Wadden.

Maandag en dinsdag krijgen we opnieuw te maken met een hogedrukgebied boven ons land. Daardoor is het zonnig, droog en rustig weer. Dit prachtige weer gaat wel gepaard met lage temperaturen, want met een oostenwind wordt koude lucht vanaf het Europese vasteland aangevoerd. In de nachten gaat het op uitgebreide schaal licht tot matig vriezen. De laagste minima kunnen we verwachten in delen van Drenthe en Overijssel.

weeronline

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.