Direct naar de inhoud.

Vannacht kans op gladheid

  • door:
  • op:

Glad op straat en stoep
Glad op straat en stoep
WEERONLINE – Komende nacht gaat de wind vanaf zee waaien, waardoor de luchtvochtigheid omhoog gaat. Het vocht kan neerslaan op de koude weg en zo plaatselijk gladheid veroorzaken.

Vooral aan de kust en in Noord-Holland en Friesland moet het verkeer voorzichtig rijden. Het gaat opnieuw licht tot matig vriezen met temperaturen van -5 tot -8 in het midden en zuiden. Vanaf morgen wordt het een stuk zachter.

Na een zonnige en koude herfstdag, met maxima rond 3 graden, gaat de temperatuur tijdens zonsondergang snel naar beneden. Rond 17 uur vriest het al in een groot deel van het land en uiteindelijk wordt het vannacht in het midden en zuiden -5 tot -8 graden.

Kans op gladheid door vochtige lucht
Omdat de wind vanuit het westen gaat waaien wordt de lucht vanavond en vannacht steeds vochtiger. Afgelopen nacht was de luchtvochtigheid laag en was er ondanks de kou geen sprake van gladheid. Komende nacht stijgt de luchtvochtigheid en daardoor kan het vooral aan de kust verraderlijk glad worden op de weg. Dit geldt met name voor Noord-Holland en Friesland. Het vocht kan namelijk gaan neerslaan en bevriest dan direct op de koude weg. Vooral op bruggen en viaducten moet het verkeer goed oppassen. Op de Wadden en pal aan de noordkust neemt vanavond al de bewolking toe, waardoor de temperatuur boven het vriespunt uitkomt. De kans op gladheid is daar dan ook kleiner.

Zeer koud in het zuiden vannacht
Afgelopen nacht was het op het landelijk hoofdstation in De Bilt met -7 graden de koudste herfstnacht sinds 1998. Over alle weerstations in ons land was Eelde het koudst met -8,5 graden. Daarmee evenaarden we 24 oktober 2003, toen het in Enschede (op de oude vliegbasis Twenthe) ook -8,5 graden werd. Mocht de temperatuur komende nacht in Noord-Brabant nog lager uitkomen, dan hebben we ook over alle weerstations de laagste herfsttemperatuur sinds 1998. Dat jaar daalde het kwik op 23 november in Woensdrecht naar -11,0 graden! Boven de zandgronden in Noord-Brabant is morgen tijdens zonsopkomst een lokale -9 graden niet uitgesloten!

Kou snel uit de lucht
Morgen start in de zuidelijke helft van het land koud, maar met zonneschijn. In het noorden is het wat minder koud en bewolkt. Vooral in het noordoosten kan een beetje motregen vallen. In de middag wordt het ook in het zuiden bewolkt. De (zuid)westenwind trekt aan en daardoor voelt het veel kouder aan dan de 3 graden in Zuid-Limburg en 8 op de Wadden. In de avond kan het in Zuid-Limburg een paar graden vriezen.

Donderdag en vrijdag worden overwegend bewolkte dagen met plaatselijk wat lichte (mot)regen. Vrijdagmiddag is er kans op wat zon. Er staat een matige, tot aan zee krachtige westenwind en het is zacht decemberweer met 7 graden in het zuidoosten en 10 in het noordwesten.

In het weekend blijft het op de meeste plaatsen droog en is er een mix van wolken en zon. Zaterdagmiddag wordt het nog zacht met een graad of 8. Zondag is het met 5 graden kouder. In de nachten neemt de kans op een paar graden vorst toe.

Dankzij een hogedrukgebied is het volgende week waarschijnlijk droog. De kans op zon is groot en de temperatuur zou zomaar nog verder kunnen gaan dalen. Sommige weermodellen komen zelfs met winterweer op de proppen! Of het koude winterweer terug komt is nog even afwachten.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal