Direct naar de inhoud.

Eerste robotoperatie in Prostaatcentrum Noord-Nederland

  • door:
  • op:

Foto: Patiënt de heer Plat met uroloog Ben Knipscheer en hoofd verpleegafdeling Janet Ottens (Bianca Verhoef Fotografie)
Foto: Patiënt de heer Plat met uroloog Ben Knipscheer en hoofd verpleegafdeling Janet Ottens (Bianca Verhoef Fotografie)
EMMEN – Treant Zorggroep heeft in Emmen de Da Vinci-robot in gebruik genomen. Uroloog Ben Knipscheer voerde via een computergestuurde techniek als eerste een operatie aan een prostaat uit.

Dit gebeurde bij de heer Plat. Hij heeft prostaatkanker en kon als eerste patiënt bij Treant Zorggroep de voordelen ervaren van deze nieuwe techniek. Want behalve dat de chirurg nóg nauwkeuriger kan opereren, kenmerkt deze operatiemethode zich ook door minder pijn na de operatie, sneller herstel en kleinere littekens. Ben Knipscheer is blij met deze aanwinst: ‘Als je tot de landelijke top wilt behoren, moet je meegaan in nieuwe ontwikkelingen.’

Ziekenhuislocatie Scheper is het chirurgisch verwijscentrum van het Prostaatcentrum Noord-Nederland. Alle patiënten met prostaatkanker die vanuit Groningen en Drenthe naar Emmen worden verwezen, doorlopen hetzelfde zorgpad. ‘Zij zijn verzekerd van dezelfde diagnostiek, multidisciplinair overleg en hoogwaardige behandeling’, aldus Knipscheer.

Computergestuurde chirurgie
Da Vinci wordt vaak omschreven als een operatierobot, maar de beste vertaling is computergestuurde chirurgie. Het systeem bestaat uit een bedieningspaneel dat is verbonden met vier robotarmen. Tijdens de ingreep zit de operateur met zijn hoofd en handen in een console, waarin sterk vergrote 3D-beelden van het operatiegebied worden geprojecteerd. De bewegingen die de chirurg via joysticks uitvoert, worden door de robotarmen exact gevolgd. De robotarmen opereren niet zelfstandig, de chirurg heeft altijd de controle.

360 graden
Da Vinci wordt ingezet bij ingrepen aan de prostaat, maar ook bij operaties aan de dikke darm, longen, slokdarm, eierstokken, nieren en het hart. Vooral voor operatiegebieden die met de hand moeilijk te benaderen zijn, is Da Vinci geschikt. De onbegrensde wendbaarheid van de robotarmen is een groot voordeel’, licht uroloog Knipscheer toe. ‘Een draai van 360 graden is voor een pols onmogelijk.’ Verder geeft Da Vinci driedimensionaal zicht op het operatiegebied. Omdat de beelden sterk worden vergroot, kan de chirurg de weefselstructuren beter herkennen.

De robotarmen maken bovendien kleinere en fijnere ‘handbewegingen’, die de menselijke trilbeweging opheffen. Deze hoge mate van nauwkeurigheid vermindert de kans op beschadiging van omliggende organen en verkleint het risico op continentie- en potentieproblemen. Het gehele OK-team van ziekenhuislocatie Scheper is getraind in de nieuwe werkwijze. Waar de uroloog eerder zelf hechtdraadjes doorknipte en bloedvaten afklemde, doen nu de OK-assistenten dit. Daarmee is opereren met Da Vinci echt teamwerk.

Prostaatcentrum Noord-Nederland
Om te kijken of een patiënt in aanmerking komt voor een operatie met de Da Vinci-robot, is er een nauwe samenwerking met andere ziekenhuizen in Drenthe en Groningen, inclusief het UMCG in het Prostaatcentrum Noord-Nederland. Binnen dit oncologisch netwerk wisselt Treant Zorggroep kennis uit en is er wekelijks multidisciplinair overleg. Ook zijn er zo nog meer mogelijkheden om patiënten bij Treant mee te nemen in medisch wetenschappelijk onderzoek.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal