Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Minder contant geld moet werk buschauffeur veiliger maken

Archief foto: bussen van vervoerder "qbuzz" op station Groningen

Archief foto: bussen van vervoerder “qbuzz” op station Groningen

GRONINGEN/DRENTHE – Vervoerbedrijf Qbuzz en het OV-bureau Groningen Drenthe gaan maatregelen nemen om te zorgen voor minder contant geld in de bus. Dit gebeurt om het gevoel van veiligheid in de bus te vergroten.

Op een aantal lijnen heeft Qbuzz pinautomaten in de bus geplaatst. Verder wordt het gebruik van de OV-chipkaart gepromoot. Om het aantrekkelijker te maken met de OV-chipkaart te reizen, wordt voorgesteld de tarieven van het Eurokaartje aan te passen. Ook komen er minder soorten Eurokaartjes.

ov-chipkaart-anoniem-voorkant

Pinautomaten en promotie OV chipkaart
In de afgelopen jaren hebben er landelijk verschillende incidenten in de bus plaatsgevonden. Daarom hebben vervoerders in het hele land met elkaar afgesproken maatregelen te nemen om de veiligheid in de bus te vergroten en te zorgen voor minder contant geld in de bus. De eerste maatregel in Groningen is het plaatsen van pinautomaten op Qlinks 3 en 4. Tot nu toe worden al 70 kaartjes per dag met de pin betaald in plaats van contant. Verder gaat het OV-bureau met speciale acties de aanschaf en het gebruik van de OV-chipkaart promoten.

Eurokaartjes
Vanaf de start van het gebruik van de OV-chipkaart is de inzet geweest zo veel mogelijk reizigers te stimuleren de kaart te gebruiken. Ook dit vermindert het contant geld in de bus. De afgelopen jaren zijn de tarieven van de OV-chipkaart wel aangepast aan het prijspeil, maar de Eurokaartjes die contant afgerekend worden in de bus niet. Inmiddels bleek het in veel gevallen goedkoper te zijn om te reizen met een Eurokaartje. Daarom worden de tarieven voor de Eurokaartjes aangepast om het aantrekkelijker te maken om met de OV-chipkaart te reizen.

Tarieven
Een kaartje voor twee zones gaat 2,50 euro kosten in plaats van 2 euro. Verder komen er minder verschillende soorten kaartjes, waardoor minder contant geld nodig is. Er komen standaardtarieven van 2,5; 5; 7,5 en 10 euro. Hierdoor zijn er maar twee soorten kaartjes nodig van 2,50 en 5 euro.

Aanpassing tarieven
Provinciale Staten van Groningen en Drenthe, de gemeenteraad van Groningen en de consumentenplatforms van Groningen en Drenthe worden om advies gevraagd over de aanpassingen van de tarieven van de Eurokaartjes. Uiteindelijk beslist het OV-bureau.

Naar verwachting gaan de wijzigingen per april 2017 in.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.