Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Minder nieuwe WW-uitkeringen aan jongeren in Groningen

logo-uwvGRONINGEN – Doordat het beter gaat op de arbeidsmarkt, neemt het aantal jongeren dat een nieuwe WW-uitkering aanvraagt bij UWV af. In de regio Groningen is de daling met 11% iets minder sterk dan landelijk. Het aantal mbo-vacatures is aan het toenemen. In de periode maart tot en met augustus van dit jaar ontstonden landelijk 207.600 vacatures op mbo-niveau, 9% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In Groningen bleef het aantal mbo-vacatures nagenoeg gelijk. Dit staat in het rapport Basiscijfers Jeugd dat SBB en UWV vandaag uitbrengen.

Van maart tot en met augustus 2016 ontstonden in de regio Groningen 5.500 mbo-vacatures. Vergeleken met vorig jaar is dit aantal praktisch gelijk gebleven, zo blijkt uit cijfers van SBB. Het grootste aantal mbo-vacatures is er in de beroepsgroep retail, daarna volgt gastvrijheid. Vergeleken met de landelijke verdeling van het aantal vacatures zijn er geen grote verschillen. Jongeren die nu starten met een mbo-opleiding hebben een goed baanperspectief als zij kiezen voor de richtingen verkoper, verzorgende individuele gezondheidszorg en mbo-verpleegkundige.

Aantal nieuwe WW-uitkeringen aan jongeren daalt

In het afgelopen half jaar verstrekte UWV landelijk ruim 36.000 nieuwe WW-uitkeringen aan jongeren tot 27 jaar, een afname met 6.000 (-15%) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de provincie Groningen is de daling met 11% iets minder sterk dan landelijk. De daling in de regio is het grootst bij jongeren die voor de WW-uitkering via de uitzendbedrijven (-35%) werkten.

Eind september 2016 stonden er in Groningen 4.801 jongeren tot 27 jaar als werkzoekende geregistreerd bij UWV. Van deze jongeren heeft 42% geen startkwalificatie. Landelijk is dit aandeel 50%. De groep middelbaar opgeleiden (minimaal mbo-niveau 2, havo of vwo) heeft in deze regio een aandeel van 46%. Dat is boven het landelijk gemiddelde (39%). De uitzendbranche blijkt in 2015 voor jongeren de meeste succesvolle branche om vanuit de WW aan het werk te komen. Ruim een derde van deze jongeren ging aan de slag via een uitzendbureau.

Aantal geworven leerbanen

Tussen 1 juni en 1 oktober 2016 heeft SBB 12.584 leerbanen geworven en beschikbaar gesteld via Stagemarkt.nl. Er zijn landelijk nog 5.000 studenten zonder een geregistreerde leerbaan. In de regio Groningen heeft SBB 491 leerbanen geworven. Via Stagemarkt.nl zijn de meeste leerbanen beschikbaar in de sectoren voedsel, groen en gastvrijheid en techniek en gebouwde omgeving.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.