Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Donkere dagen voor Kerst verlopen somber

(F: weeronline)

(F: weeronline)

WEERONLINE – De donkere dagen voor Kerst komen er weer aan. Zondag gaat de zon 16.28 uur onder en daarmee is het de vroegste zonsondergang van dit jaar. Het is komende dagen vaak grijs en somber weer, waardoor het extra donker zal zijn.

In deze tijd van het jaar hebben we minder dan acht uur daglicht. Daarbij is het de eerste dagen zeer zacht voor de tijd van het jaar. In de aanloop naar Kerst wordt de kans op zon groter en neemt de kans op neerslag af. De temperatuur gaat iets naar beneden, maar de kans op een witte Kerst is voorlopig zeer klein.

Grijze dagen met mogelijk een mooie zonsopkomst- en ondergang
Zondag heeft het noorden en oosten te maken met bewolking. Hierdoor zal het daar rond vier uur al beginnen met schemeren! Vooral in het zuidwesten is kans op een mooie zonsondergang. Maandag is het op de meeste plaatsen droog met af en toe wat zon. Dinsdag wordt een grijze dag met een grote kans op een beetje regen. Het is deze dagen zacht met 8-9 graden. Ook de nachten verlopen zeer zacht met een graad of 6.

Kans op een witte Kerst
De grote vraag die ieder jaar wordt gesteld, kunnen we nog niet beantwoorden. De kans op een witte Kerst is statistisch gezien bijzonder klein, namelijk 7%. In 2010 hadden we voor het laatst een witte Kerst. Dat wil zeggen een gesloten sneeuwdek in De Bilt op beide Kerstdagen. Er lag in een groot deel van het land 5 tot 20 cm sneeuw, in Zuid-Limburg zelfs 30 tot 45 cm!

In de oostelijke helft van het land is de kans op een witte Kerst groter dan in het westen, vooral op de Veluwe, de Limburgse Heuvels en in Groningen en Drenthe.

Kou in de aanloop naar Kerst?
Vanaf de tweede helft van de week krijgen we mogelijk een lichtpuntje in het grauwe weerbeeld. De zon komt iets vaker tevoorschijn en het is overwegend droog. De temperatuur gaat omlaag en komt overdag op 6-8 graden uit en kan ’s nachts lokaal onder het vriespunt uitkomen. Echt winterweer zit er dus nog niet in!

De winterkou gaat voorlopig aan onze neus voorbij, eind volgende week ligt de vorstgrens boven Oost-Duitsland en stroomt koude lucht over Oost-Europa in zuidelijke richting naar de Balkan. Zelfs in Griekenland en Turkije kan het dan gaan sneeuwen. De kans dat wij wat meepikken van deze kou is helaas kleiner dan 10%. De kans op een sneeuwdek is zelfs tot 23 december nihil!

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.