Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Herindeling loopt fikse vertraging op

Discussieavond herindeling in Veendam (F: RTV1)

Discussieavond herindeling in Veendam (F: RTV1)

COLUMN – De mogelijke herindeling van Pekela, Stadskanaal en Veendam, ook wel de PSV herindeling genoemd loopt alweer vertraging op. Het hele proces gaat minstens een jaar langer duren. Dat komt omdat in de gemeente Veendam een referendum mogelijkheid is ontstaan waarin Veendammers hun mening kunnen ventileren. Op 7 november jongstleden heeft een meerderheid van de gemeenteraad van Veendam ingestemd met een referendumverordening waarvan een aantal politieke partijen dankbaar gebruik willen maken. Wanneer het referendum gehouden gaat worden weet Brinkieman niet. Maar dat de mogelijkheid (grote wens SP Veendam) ingezet gaat worden is natuurlijk zo klaar als een klontje.

Deskundigen

SP Veendam, Vooruutkiek’n van Pé Langen en coalitie partij Gemeentebelangen zijn blij met de referendum mogelijkheid. PvdA, CU, VVD, CDA en D66 Veendam juist weer niet. “Bij een herindeling moeten we ons niet verschuilen achter een referendum”, aldus raadslid Alian Spelde. “Dat is een zaak van volksvertegenwoordigers en dat zijn wij”, aldus Spelde in een eerder gehouden interview.  De raad is immers gekozen door de bevolking. Hier heeft Spelde een punt vindt Brinkieman. Bovendien is een herdeling een zaak voor deskundigen, mensen die die weten wat er allemaal speelt. De gewone burger heeft het al druk genoeg met zijn eigen dingen. Het ergelijke van een referendum is ook nog dat het een momentopname is. Als je er de volgende dag toch anders over denkt kun je niet meer terug.
Berenschot

F: RTV1

Discussieavonden PSV  – F: RTV1

In een eerder gehouden onderzoek van bureau Berenschot kregen de inwoners van de fusiegemeenten ook al ruim de mogelijkheid om hun zegje te doen. De opkomsten waren echter zeer minimaal. Er waren meer politici en vertegenwoordigers van welzijnorganisaties aanwezig dan gewone burgers. Een teken dat dit juist een taak is van de gekozen volksvertegenwoordigers. En wie niet komt stemt in toch..?

Vertragingstechniek

Hoe dan ook, door een referendum, waarschijnlijk gelijktijdig met de verkiezingen in maart 2017, is een mogelijke herindeling met minstens een jaar vertraagd. Dat wil zeggen dat er eerst normale gemeenteraadsverkiezingen gaan plaatsvinden in 2018. Het onvermijdelijke wordt hiermee uitgesteld, kost een hoop extra tijd, geld en energie. Als alles dan meezit en het geduld van de politici in Stadskanaal nog niet ten einde is (die zijn al jaren in meerderheid vóór een herindeling) kan er eindelijk op z´n vroegst in 2020 een nieuwe gemeente gevormd gaan worden. Een gezonde en sterke veenkoloniale gemeente op Vruchtbare Bodem. Dat is ook vooruut kiek’n..

Brinkieman

BertJan Brinkman is redacteur bij RTVeen.nl en schrijft de columns op persoonlijke titel

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

2 Reacties op “Herindeling loopt fikse vertraging op

  1. zo geven de bewoners aan dat ze niet met stadskanaal samen willen, , , en de gemeenten ook.

  2. Het is een puinhoop. Partijen als SP en gemeentebelangen: ze zullen je maar vertegenwoordigen. Onvermogen Oost-Groningen wordt duidelijk door mensen als Hemmes en Smaal. Sinds dat ze leiding geven aan deze gemeenten gaat het snel bergafwaarts met Veendam en Pekele. Terwijl het in Stadskanaal altijd voor de wind ging is het met Galama ook niet best meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.