Direct naar de inhoud.

Stadskanaal krijgt mega zonneparken

Neuhardenberg Solarpark als voorbeeld Drentse Veenkoloniën.
STADSKANAAL – Op twee bedrijvenparken in de gemeente Stadskanaal worden binnenkort mega zonneparken gerealiseerd.

April 2017: 18 hectare
Als eerste start in april 2017 de aanleg van een zonnepark op Bedrijventerrein Stadskanaal, met een oppervlakte van ruim 18 hectare.

Het opgewekt vermogen, ruim 13.000 MWh per jaar, zal goed zijn voor energie voor 4200 huishoudens. De investering bedraagt ongeveer 14 miljoen euro. In augustus volgend jaar kan dit zonnepark in gebruik worden genomen.

Januari 2018: 6,1 hectare
In januari 2018 wordt vervolgens een zonnepark van 6,1 hectare aangelegd op Mercurius Business Park (MBP) in Stadskanaal. Deze wekt een vermogen op van 4150 MWh per jaar, wat energie oplevert voor ongeveer 1300 huishoudens. In april 2018 kan dit zonnepark in gebruik worden genomen. Hier gaat het om een investering van ongeveer 4 miljoen euro.

Ontwikkelaar Solar-EW
De civieltechnische werkzaamheden bij de aanleg van beide parken wordt uitgevoerd door Hoornstra Aannemingsmaatschappij in Nieuw-Buinen. De zonneparken worden ontwikkeld door Solar-EW, gezamenlijk met de eigenaren van Bedrijventerrein Stadskanaal en MBP bv.

Solar-EW is al betrokken bij het ontwikkelen van grootschalige zonneparken in Nederland. Voor 2017 is, naast Stadskanaal, de bouw gepland van grote parken in onder andere Emmen en Haarlemmermeer (bij luchthaven Schiphol).

Investeerder Obton
De investeerder van beide parken is Obton, een investerings- en beheermaatschappij die is gespecialiseerd in zon-pv projecten. Obton vertegenwoordigt momenteel een groot aantal Deense investeerders in een groeiend portfolio.

Tot voor kort alleen waren de projecten van Obton alleen in Frankrijk en Duitsland gelokaliseerd. Met de twee verworven projecten in Stadskanaal zet Obton nu een eerste belangrijke stap in Nederland.

9 reacties op “Stadskanaal krijgt mega zonneparken”

 1. Zal mij benieuwen of dit ook ten goede komt aan de burgers van Stadskanaal of dat alleen Den Haag hier weer van profiteert…..

 2. ‘Den Haag’ zijn wij allemaal Henk Gteven. Dus ook de inwoners van Stadskanaal.

  Trouwens, volgens mij zijn het particuliere (Deense) investeerders.

 3. Investeerders is het probleem, die willen alleen maar zien dat hun vermogen groeit.

  Jammer, had er een burgerproject van gemaakt dan hadden de burgers er pofijt van.

  Burgers samen laten investeren, dan kunnen ze ook delen in de opbrengsten.

 4. Wij zijn geen “Den Haag”.
  Den Haag ligt in Holland, wij wonen in Groningen en dat ligt in Nederland.

  De dag dat ik een “Den Haag” moet, ga ik emigreren.

 5. Ik denk dat er veel mensen en bedrijven er goed aan verdienen. Maar een wordt toch uitgeknepen en dat is de burger. Zo is het altijd geweest en zo blijft het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-