Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Grammieterig is Drents woord van het Jaor 2016

DRENTHE – Streektaalorganisatie Huus van de Taol ging begin december op zoek naar het mooiste Drentse woord van 2016. Vanochtend tijdens de uitzending van het RTV Drenthe-radioprogramma De Brink is het winnende woord bekendgemaakt: grammieterig.

Grammieterig betekent nijdig, geërgerd of korzelig. Het winnende woord past dan ook goed bij het jaar 2016. Veel mensen zijn grammieterig in de wereld. Ze ergeren zich, zijn ontevreden of kwaad.

Groot succes
Zo’n 300 inzendingen voor het Drentse Woord van het Jaor 2016 kwamen binnen bij het Huus van de Taol en ook in De Brink stond de telefoon in de afgelopen twee weken roodgloeiend. De zoektocht naar het mooiste Drentse woord maakte heel wat los in Drenthe en mag dan ook een groot succes worden genoemd.

Top 10
1. Grammieterig (nijdig, geërgerd, korzelig)
2. Veraldereerd (verbouwereerd, verbijsterd)
3. Babbelegoegies (praatjes)
4. Gaorenklopper (sufferd)
5. Vernuvern (vermaken, plezier hebben)
6. Brummel (braam)
7. Brukkie, broggie (stuk brood)
8. Kniepstuver (een erg zuinig iemand)
9. Beuntie (zoldertje boven een keldertje)
10. Koeskillen, koezenzeerte (kiespijn)

Opvallende inzendingen
– Het woord ja is door een deelnemer ingezonden en hij schreef erbij: “Te pas en te onpas wordt het woord ‘ja’ in de Drentse taal gebruikt. Vele gesproken zinnen bevatten deze bevestiging zonder dat deze als bevestiging wordt bedoeld.”
– Onnie. De inzender licht toe: “Als je goed luistert tijdens Drentse gesprekken dan komt het woord onnie ‘of niet’ ontzettend vaak voorbij.”
– Betuun: schaars
– Dolkies: straks

Prijswinnaar
Vanzelfsprekend is aan deze verkiezing ook een prijs verbonden. Omdat meerdere mensen het woord grammieterig hebben ingestuurd, moest er worden geloot. Uiteindelijk gaat Janny Boer Woltjer uit Donderen er met de prijs vandoor: zij wint de complete B’ART serie (dus de B’ART 2015, de B’ART 2016 en de B’ART 2017).

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.