Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Spelend leren in de Voorschool in Borger Odoorn

BORGER ODOORN – Binnen de gemeente Borger-Odoorn hebben de gastouderorganisaties, de kinderopvang, de peuterspeelzaal en de drie schoolbesturen de handen ineen geslagen om te komen toteen verregaande samenwerking in de vorm van een Voorschool.

De voorschool is een samenwerking van de verschillende organisaties met als gezamenlijk doel het spelend leren te stimuleren. Een tweede doel is het vroegtijdig signaleren van achterstanden en met een kindgerichte aanpak deze achterstanden wegwerken.

De periode van 0 tot 6 jaar wordt voor het jonge kind gekenmerkt door spelen, omgaan met andere kinderen, ontdekken en verwonderen. Zo leert het jonge kind op een natuurlijke manier ontzettend veel, bijvoorbeeld de ontwikkeling van taal, motoriek en het sociaal-emotionele. Het spelen staat voorop en daardoor krijgt het jonge kind een goede basis voor de rest van zijn/haar leven.

Het jonge kind
In de voorschoolse periode van 0-4 jaar maken de ouders een keuze voor eigen opvang, informele opvang door opa’s en oma’s of professionele opvang als gastouders, kinderopvang en de peuterspeelzaal. Bij de professionele opvang staat het spelen en ontdekken centraal.

Vanaf 4 jaar gaan alle kinderen naar de basisschool. Deze fase van 4 tot 6 jaar wordt de vroegschoolse periode genoemd. De eerste twee jaar van het onderwijs staan in het teken van spelen en ontdekken, waarbij de kinderen op een spelende manier worden voorbereid op het leren lezen en schrijven in groep 3.

Vroegtijdig signaleren
Niet alle kinderen doorlopen even vlekkeloos de voor- en vroegschoolse periode van 0 tot 6 jaar. Er kunnen achterstanden ontstaan op het gebied van taal, motoriek en sociaal-emotioneel. Het is belangrijk deze achterstanden vroegtijdig te signaleren en daarmee preventief aan de slag te gaan, zodat de doorgaande leerlijn soepel vervolgd kan worden.

In de gezamenlijkheid van gastouders, kinderopvang, peuterspeelzaal en het onderwijs is een dekking van de Voorschool haalbaar in de gemeente Borger-Odoorn.

De genoemde organisaties gaan in de eerste helft van 2017 de mogelijkheden voor samenwerking onderzoeken met als gezamenlijk doel het ontwikkelen van de Voorschool in de gemeente Borger-Odoorn.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.