Direct naar de inhoud.

Grenzen Provincie Groningen ter discussie

  • door:
  • op:

GRONINGEN/ASSEN – De grenzen van de noordelijke provincie’s worden de komende jaren ter discussie gezet. Dat meldt CDA-herindelingsgedeputeerde Patrick Brouns vandaag via het DvhN. Hij zegt: “Provincie en de Groningse gemeenten zijn nu druk bezig met het voeren van gesprekken over de vraag welke provinciale taken kunnen worden afgestoten aan de grotere gemeenten die in 2018, 2019 en 2020 worden gevormd”.

 

Noordelijk landsdeel

Brouns: “Die overdracht moet dus eerst haar beslag hebben gekregen en is onze 1e taak. Daarna komt de vraag hoe het verder moet met de provincie en of het mogelijk is om Groningen, Drenthe en Friesland samen te voegen tot één noordelijke provincie”. Deze discussie zal volgens Brouns pas in de volgende collegeperiode van gedeputeerde Staten kunnen worden aangegaan. Dus na 2020.

Paard achter de wagen

Er zijn politici die de gang van zaken betreuren. Dat eerst de provincies hadden moeten fuseren en hierna pas de gemeenten. Op deze manier heeft de Provincie het paard achter de wagen gespannen. VVD raadslid Berend Hoekstra uit Leek vond vijf jaren geleden al dat vorming van één noordelijke provincie aan de gemeentelijke herindelingen vooraf had moeten gaan. Hij noemde dat tijdens een nieuwjaarstoespraak destijds een historische vergissing. “Dat vind ik nog steeds”, aldus Hoekstra vandaag in het DvhN.

 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal