Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Vannacht gladheid door bevriezing en sneeuwbuien

Gladheid Achterste Kamp Stadskanaal (Archief RTV1  F: Roy Jansen)

WEERONLINE – In het noorden en uiterste westen werden vandaag en afgelopen nacht zware windstoten van 80-90 km/uur gemeten. De zwaarste windstoot van 96 km/uur werd gemeten op Vlieland. Ook werd daar tijdelijk stormkracht gemeten, 9 Bft. Vanavond en vannacht neemt de wind af en wordt het op grote schaal glad door bevriezing van natte wegdelen. Ook trekken vanuit het noorden winterse buien over het land. In het oosten kan het lokaal wit worden door sneeuw.

Koud

Vannacht vriest het op grote schaal 1 tot 4 graden. De combinatie met aanhoudende buiigheid maakt de situatie op de weg verraderlijk. De wegen koelen tijdens opklaringen af tot onder het vriespunt. Wanneer daarna een bui volgt wordt het spekglad. Ook waar de wegen al eerder nat zijn geworden kan het glad worden door bevriezing.

De buien hebben een winters karakter met kans op natte sneeuw en sneeuw. Vooral in het oosten kan het vannacht en morgenochtend vroeg lokaal wit worden.

Vrijdag en zaterdag gladheid
Morgen is er regelmatig ruimte voor de zon, maar in de ochtend is nog kans op een paar winterse buitjes. Het wordt 0 graden in het oosten en noordoosten tot 5 in het zuidwesten. De nacht naar vrijdag verloopt erg koud met in het hele land vorst en in het binnenland minima van -5 tot -10 graden. Lokaal kan een mistbank ontstaan.

IJzel

Vrijdag wordt de koudste dag van de week. Op veel plekken blijft de temperatuur rond of net onder het vriespunt steken en wordt het de eerste ijsdag van het jaar. De dag begint droog en op veel plekken ook vrij zonnig. Gedurende de dag steekt een matige tot vrij krachtige zuidenwind op en neemt de bewolking vanuit het westen toe. Aan het einde van de dag volgt neerslag. Dit kan als (natte) sneeuw beginnen, maar er is ook kans op ijzel.

Ook tijdens de nacht naar zaterdag valt mogelijk winterse neerslag en is grote kans op gladheid. Zaterdagmiddag verdwijnt de gladheid. Dit gebeurt als laatste in het oosten van het land. In de middag en avond loopt de temperatuur langzaam op naar 3-6 graden en uiteindelijk valt de neerslag overal als regen. De wind draait van zuid naar zuidwest en is matig, aan zee vrij krachtig.

Plus

Zondag wordt een bewolkte dag met mogelijk lokaal een beetje regen. Het wordt circa 6 graden bij een matige (zuid)westenwind. De eerste dagen van volgende week is het wisselvallig en de temperatuur ligt, met circa 7 graden overdag, iets boven de normale waarde voor januari. Op nog langere termijn neemt de kans op wat kouder weer toe.

[weeronline]

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.