Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Grote jive-cup dansfinale voor scholieren in 2e Exloërmond

De kinderen beleefden veel plezier aan het stijldansen

TWEEDE EXLOERMOND – Op vrijdag 13 januari 2017 is de grote finale jive-cup dansen voor scholieren in de Hunsowhal te 2e Exloërmond. Dit dansproject is georganiseerd door dansschool Poelman in samenwerking met acht basisscholen uit de regio.

“Vorig jaar zijn wij met zes scholen (160 kinderen) begonnen met een dansproject, toen was het de ChaChaChaCup en nu doen we de JiveCup. Net als vorig jaar hebben wij ook dit jaar weer dansles gegeven op acht basisscholen in de regio. Drie scholen uit Ter Apel, Bonifatiusschool, Gerardusschool en De Vlinder, twee scholen uit Musselkanaal, De Lindenborgh en St.Antoniusschool, St.Josephschool uit Zandberg, Rehoboth uit Valthermond en De Wegwijzer uit 2e Exloërmond.

270 kinderen leren in vijf lessen een stukje Jive. Afgelopen vrijdag 9 december 2016 hebben we de voorrondes (danswedstrijd) gehad. Van de 270 kinderen die mee deden zijn 150 kinderen doorgeplaatst naar de finale,” aldus Jan en Monica Poelman van de dansschool.

Doel van de danslessen is de kinderen kennis laten maken en ervaringen op laten doen met stijldansen. De opzet van het project is om kinderen uit groep 5 en 6 te laten stijldansen.

In het verleden
“Stijldansen was in het verleden het middel bij uitstek om leerlingen bekend te maken met etiquetteregels en hoorde als zodanig bij het ritueel van de opvoeding.

Met het veranderen van de generaties, staat het stijldansen momenteel niet meer hoog op het prioriteitenlijstje van de jeugd en is het opvoedkundige karakter op de achtergrond verdwenen. Een tweede, ook niet onbelangrijk punt, is dat kinderen met stijldansen ervaren dat ze bepaalde coördinatiemogelijkheden stimuleren die in andere bewegingsvormen vaak niet voorkomen.

Veel belangstelling tijdens de voorrondes

Samen dansen
Met stijldansen moet je samen dansen, elkaar in evenwicht houden, elkaar vasthouden, elkaar ondersteunen, kortom: allemaal zaken die bevorderlijk kunnen zijn voor de lichamelijke coördinatie van kinderen. Conditieverbetering en het sociale aspect spelen ook een belangrijke rol bij stijldansen.

Kinderen die samen stijldansen moeten rekening houden met elkaar, respect hebben voor elkaar en elkaar niet links laten liggen. Wij hebben ervaren dat veel kinderen nogal sceptisch tegenover dansen stonden, maar nu na vijf lessen zijn de meesten enthousiast en willen ze allemaal winnen.
Het is een bijzonder project wat al veel kinderen in Nederland naar dansles heeft gebracht. Vele dansscholen doen dit project helemaal gratis, ook wij,” vervolgt Poelman.

Tijdstip finale
De grote finale in de Hunsowhal begint om 13.00 uur. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken. Er is voor de scholen een wisselbokaal te winnen en ook individueel zijn er prijzen te winnen.

(Ingezonden)

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.