Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Foto’s en ansichtkaarten gemaakt door Tonnis Post gezocht

Bedestede in de schuur van Freerk Smit. (foto: T.Post, collectie H.J van Houten, Openluchtmuseum Arnhem)

BELLINGWOLDE – Op zondag 29 januari vindt in het MOW | Museum de Oude Wolden in Bellingwolde een speciale fotodag plaats over het werk van Winschoter fotograaf Tonnis Post. De dag is een initiatief van fotograaf Dirk Kome en schrijver Eddie Marsman, die aan een tentoonstelling en een fotoboek over Tonnis Post werken.

Speciaal roepen zij mensen op om foto’s of ansichtkaarten van de hand van Tonnis Post mee te nemen. Deze worden ter plekke gescand en komen in aanmerking voor opname in de tentoonstelling en het boek. Hiernaast is er een doorlopende digitale voorstelling van foto’s van Post. In het museum kan je verder de tentoonstelling Duizend Dingen en werken van Lodewijk Bruckman en Birke Eng bekijken. De foto-dag wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met het MOW en de Historische Vereniging Westerwolde. De dag duurt van één tot vijf en is gratis toegankelijk.

Bedsteden

Tonnis Post (1877-1930) is vooral bekend door de foto’s die hij tussen 1913 en 1916 in opdracht van arts Pieter Bloemers Middendorp maakte en nu een monument zijn voor een manier van leven die niet meer bestaat: Armlastige Groningers voor hun half ingegraven plaggenhutten. Kinderen in bedsteden, waar het varken of het schaap omheen scharrelde. Gezinnen met een tiental kinderen voor een vervallen boerderijtje, zo klein dat je je afvraagt hoe iedereen erin heeft gepast.

Schoolklassen 

Op de fiets en later op zijn motor trok hij met houten camera en glasnegatieven de provincie in. Zo maakte hij bedrijfsreportages en voor het Waterschap Westerwolde fotografeerde hij de arbeiders die met de hand de sluizen aanlegden en onder andere het Ruiten-Aa-kanaal uitgroeven. Hij fotografeerde niet alleen de allerarmsten, maar ook de welgestelden, die in prachtig onderhouden, moderne boerderijen woonden. Hij maakte portretten in zijn studio aan de Visschersdijk in Winschoten en fotografeerde feesten, schoolklassen en straatgezichten voor ansichtkaarten. Dat Tonnis Post een veelgevraagd en succesvol fotograaf was, blijkt uit de vele krantenartikelen. Bij elk evenement van belang werd ‘Photograaf Post’ gevraagd een ‘kiekje’ te nemen.

Historisch

Post was ooggetuige van de ingrijpende veranderingen, die aan het begin van de vorige eeuw in heel oostelijk Groningen optraden. Zijn foto’s zijn dan ook van groot historisch belang. Desondanks is er van zijn werk nog nooit een overzichtstentoonstelling gemaakt, laat staan dat er een publicatie is verschenen dat recht doet aan de kwaliteiten van zijn foto’s. Fotograaf-schrijver Dirk Kome (vorig jaar samensteller van de succesvolle tentoonstelling Boeren, Avonturen op het land die te zien was in het Fotomuseum Den Haag) en schrijver Eddie Marsman (voormalig fotografierecensent NRC Handelsblad) gaan daar verandering in brengen. De twee zijn afgelopen jaar als detectives te werk gegaan en hebben zo een schat aan nieuwe informatie en foto’s boven water gekregen. Maar er is meer! Met het oog op de tentoonstellingen en het fotoboek roept het duo iedereen op oude fotoalbums, schoenendozen en kasten op zolder af te zoeken naar foto’s van Tonnis Post, want een groot deel van zijn werk ligt daar nog “verscholen”.

Scannen
Een originele ‘Tonnis Post’ is meestal niet moeilijk te herkennen, aldus Kome en Marsman. “In het begin van de vorige eeuw was het gebruikelijk om een foto op karton te plakken. Op dat achtergrondkarton liet de fotograaf zijn naam drukken of stempelen. Rond 1922 verhuisde, door het gebruik van nieuwe technieken, het stempel naar de achterkant.” Op de Fotodag hoeven mensen hun foto niet achter te laten bij de onderzoekers of het MOW. Foto’s worden ter plekke gescand. Daarbij worden de gegevens genoteerd over de foto, de mensen die er op staan en contactgegevens van de inbrenger. Iedereen kan zijn foto’s dus gewoon weer mee naar huis nemen.

Ook als u geen foto’s of ansichten van Tonnis Post hebt, bent u van harte welkom op de Fotodag. Kom meekijken naar de inbreng of naar de digitale presentatie van het werk van Post.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.