Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Voorlopig de laatste schaatsdag!

Bevroren Borgerswold (F; H. Drenth/RTV1)

WEERONLINE – Wie nog even wil schaatsen moet snel zijn. Met 4 tot 8 graden is het vanaf vrijdagmiddag veel zachter dan de afgelopen dagen, maar de lucht is droog en daardoor blijft het ijs goed. Dit weekend komt er water op het ijs te staan en wordt het gevaarlijk om het ijs te betreden. Na het weekend wordt het met 8 tot 12 graden veel warmer dan normaal en is het ijs snel weg. Het is dan overwegend bewolkt met zo nu en dan regen.

Vrijdag schijnt af en toe de zon, maar geleidelijk neemt de hoge bewolking toe. De temperatuur stijgt naar 4 graden in het noordoosten tot 8 graden in het zuiden. Op verschillende plaatsen kan nog geschaatst worden en omdat de lucht erg droog is blijft het ijs vanmiddag goed. Komende nacht daalt de temperatuur naar een enkele graad en in het oosten kan het licht vriezen. Daarmee sluiten we een lange serie met koude nachten af. Sinds 12 januari heeft het elke nacht wel ergens in het land gevroren en vooral de afgelopen week was het vaak koud.

Water op het ijs
Zaterdag wordt het met 6 tot 9 graden veel zachter. In de ochtend is het ijs in het oosten van het land nog prima. Daarna wordt de lucht vochtiger en zal op het ijs een laagje water ontstaan. Hierdoor zal de kwaliteit van het ijs geleidelijk achteruit gaan. In de avond kan het een beetje regenen en in de nacht blijft de temperatuur in het hele land enkele graden boven het vriespunt.

Zondag ligt vooral in het oosten nog wel ijs, maar daarop ligt een laag water het wordt risicovol om het ijs te betreden. De zwakke plekken in de ijsvloer zijn moeilijk zichtbaar en kunnen makkelijk een nat pak opleveren. Met 6 of 7 graden is het net iets zachter dan normaal, maar met natte kleren en een matige zuidwestenwind koel je sterk af. Er is dan veel bewolking en vooral in de avond zijn er perioden met regen.

Grijs en erg zacht
Na het weekend wordt het erg zacht voor de tijd van het jaar. Normaal is het eind januari een krappe 6 graden en met 7 tot 10 graden zitten we daar ruim boven. Het weerbeeld is grijs met af en toe regen. De laatste stukken ijs zullen dan snel verdwijnen. Dinsdag tot en met donderdag worden de hoogste temperaturen verwacht. Het wordt dan 8-9 graden in het noorden en in het zuiden kan het zelfs 12 graden worden. Daarmee is het 9 tot 13 graden warmer dan de afgelopen week. Op lange termijn lijkt de winterkou niet terug te komen, dus het schaatsweer is vanaf dit weekend voorlopig voorbij.

(Weeronline)

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.