Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Conflict biljartvereniging De Snikke en gemeentebestuur Pekela blijft voortduren

Foto: Herman Alink

OUDE PEKELA – Tijdens de gemeenteraadsvergadering gisteren van 31 januari deed Tinus Harms, voorzitter van de biljartvereniging De Snikke te Oude Pekela een dringend beroep op de raadsleden om het besluit van het college van Burgemeester en Wethouders met ingang van 1 februari de door hen gebruikte biljartruimte en –tafels publiekelijk open te stellen te herzien. Benadrukte hierbij ook het sociale en maatschappelijk belang dat de vereniging heeft voor haar leden, welke door de week dagelijks een biljartje komen leggen.  

Later konden de raadsleden naar aanleiding van een ingekomen brief van B en W aan welzijnsinstelling De Badde inzake de biljartvereniging met de verantwoordelijke wethouder Hennie Hemmes in discussie gaan. Hierbij bleek dat SP, SVP en CU het beleid van het gemeentebestuur steunde en de overige partijen PvdA, CDA, Groenlinks en VVD meer voorstander waren om nog eens met de partijen om de tafel te gaan om in overleg tot een oplossing te geraken.

In eerste instantie had de wethouder hier weinig zin in, omreden datt er gedurende  de afgelopen 3 maanden in overleg partijen niet nader tot mekaar waren gekomen. Na een korte schorsing besloot de wethouder om alsnog te proberen middels gesprekken met de biljartvereniging en De Badde tot een oplossing te geraken, wel werd deze periode begrenst tot 15 februari.

Discussie in de raad
Tijdens de discussie in de raad vielen een paar zaken op: De gemeente heeft feitelijk niets met de biljartvereniging te maken, dan behalve dat dit burgers zijn uit de gemeente. De Badde huurt de Binding en heeft toezicht op deze ruimte, wat o.m. inhoudt dat zij moet zorgen dat de gebruikers de door hen uitgevaardigde richtlijnen in acht houden. Volgens de biljartvereniging heeft dat nog nooit geleid tot een probleem, totdat een burger de wethouder opmerkzaam maakte hoe het kon dat de ruimte in De Binding niet openbaar toegankelijk was. De wethouder deed dat vanavond af met de woorden, ‘Ja, misschien hebben we ons toezicht daarop wat laten verslonzen’. Echter had de wethouder De Badde hiervoor op het matje moeten roepen en niet de biljartvereniging, nee zij kregen van de heer Hemmes te horen: “dat de vereniging teveel vrijheden heeft gekregen dan wel genomen en dat dit ongewenst is”.

Onduidelijk van wie de 4 biljarttafels zijn.
Onduidelijk blijft nog steeds van wie nu de 4 biljarttafels zijn, waarvan 1 in augustus 2016 werd geïnstalleerd. De wethouder memoreerde: “Weet niet of wij of de Badde eigenaar zijn, ik heb de bonnetjes niet” en daarnaast zegt de biljartvereniging ze wel te hebben maar wil deze niet tonen.

Ook onduidelijk bleef hoeveel burgers uit de gemeente Pekela daadwerkelijk gebruik zouden willen maken van de biljartruimte op de tijdstippen dat de biljartvereniging niet speelt en werden door menig raadslid vraagtekens geplaatst of dezelfde ruimte wel geschikt is voor andere activiteiten, temeer dat de biljarttafels een groot deel van de ruimte in beslag nemen.

Welzijnsinstelling De Badde was onbereikbaar voor commentaar. Wordt vervolgd

Zie ook ons vorig artikel over deze kwestie:
https://rtveen.nl/2017/01/24/conflict-biljartvereniging-en-gemeente-pekela/

Tekst en foto: Herman Alink

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.