Direct naar de inhoud.

Bierbuik of broodbuik

Supermarktbrood (F: RTV1)

COLUMN – Tarwe is een sluipmoordenaar, althans dat zegt de Amerikaanse cardioloog William Davis. Volgens hem krijgen steeds meer mensen hiervan huiduitslag, een te hoge bloedsuikerspiegel en een broodbuik. Dus niet het biertje maar mijn ‘dagelijkse’ boterham is de oorzaak van m’n overgewicht. Maar goed, los daarvan moet ik ook concluderen dat het brood steeds minder smaakt. Na drie boterhammen heb ik ook nog steeds honger. Dus echt voedzaam is het ook niet meer..

Maagzuur

Bovendien krijg ik er wel eens flink maagzuur van. Vooral het bruinbrood wat je koopt in de supermarkt is smakeloos en droog. Het brood slaat wit uit in het vriesvak en na ontdooien heb je, bij wijze van spreken, een glas water nodig om het te kunnen kauwen. Volgens de Amerikaanse cardioloog is dit allemaal het gevolg van genetisch gepruts, een teveel aan gluten en business om vooral veel, heel veel geld te verdienen. Brood zou dus ongezond zijn.

Geen brood

Nu wil het toeval dat de grootste broodbakker van Nederland in Stadskanaal staat. In de vroege ochtend ruikt het er altijd heerlijk in de omgeving. Dan krijg je spontaan trek in een vers gemaakt bolletje. Dan denk je zo slecht kan het toch niet zijn? Brinkieman heeft daarom de proef op de som genomen.. Een week lang geen brood gegeten. Ook geen pasta tot zich genomen. Een week geen koolhydraten uit tarwe.

Dan nu mijn ervaring: 2 kg afgevallen, geen last meer van brandend maagzuur en Brinkie voelt zich een stuk fitter. Da’s toch opmerkelijk! Nu ben ik geen broodspecialist maar vraag me wel af wat er in hemelsnaam tegenwoordig in ons brood gestopt wordt? Waarom het steeds minder smaakt, dik maakt  en ook nog eens maagpijn veroorzaakt? Zijn het de toegevoegde chemicaliën? Bakkersgist? We moeten tenslotte met miljoenen dagelijks eten in ons kikkerlandje.. Het snelle broodje..

Weemoed

Ik denk met weemoed terug aan de echte ongesneden broden in de jaren zestig. Ambachtelijk gebakken zonder chemische toevoeging en geen gemanipuleerde tarwe. Dan kwam je thuis, mes erin, een dikke homp eraf. Boter erop met wat beleg en je had de rest van de dag geen honger meer. Maar toen was Brinkieman nog een kind. Bier was nog iets voor grote mensen, die krijgen later allemaal een bierbuik volgens m’n moeder.. Tegenwoordig smeer ik overigens brood van boekweit..

Brinkieman

BertJan Brinkman is redacteur bij RTVeen.nl en schrijft de columns op persoonlijke titel

3 reacties op “Bierbuik of broodbuik”

  1. Dat is het nou juist! In de jaren zestig (van de vorige eeuw) zijn ‘ze’ begonnen met tarwe te selecteren op robuste soorten en niet meer op smaak oid. Voor die tijd lag tarwe snel plat als het waaide, en was dan niet meer zo efficient te oogsten. De soorten die wel rechtop blijven staan, doen alleen dat maar of ze dan ook lekker en voedzaam zijn….

    Oplossing gebruik spelt(meel) en vervang het gist door desem. Alleen ja dat kost wat!

  2. Jammer dat brood zo een slechte naam krijgt. Brood in de supermarkt zit vaak vol met extra stoffen om het brood zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren. Bovendien bevat dit brood extra suikers en vetstoffen om het brood zolang mogelijk mals en vers te houden. Gewoon brood kopen bij de bakker on de hoek! Ook zijn er weer bakkers die helemaal terug gaan naar de oorsprong. Bijvoorbeeld Bio bakker van Esch. Zij gebruiken oergranen uit de eigen regio! Boordevol gezonde bouwstoffen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-