Direct naar de inhoud.

Raad Veendam verdeeld over gemeentelijke herindeling

  • door:
  • op:
De Veendammer gemeenteraad bijeen (F: RTV1)

VEENDAM – (video) – De twee grootste fracties in de Veendammer gemeenteraad zien een herindeling niet zitten. Dat was live te horen op RTV1 radio.  Gezegd moet worden dat de SP Veendam nog wel wat twijfelt. Harrie Schoonewille: “Tot nu toe ziet onze partij geen echte kansen voor de regio met een fusie. SP Veendam betreurt het vooral dat de bevolking geen stem heeft gekregen. Maar, zo zegt Schoonewille, “we zijn er nog niet uit en denken nog na”.

Negatief

Gemeentebelangen Veendam klonk ronduit negatief over een samengaan met Pekela en Stadskanaal. “zelfs de afkorting PSV klinkt nergens na”, grapte fractievoorzitter Christel Knot. Wat hebben we aan een samengaan en wat levert het ons op, vervolgde Knot. “Veendam is financieel gezond en we hoeven dus met niemand samen te gaan”. Ook de spoorlijn doortrekken naar Stadskanaal hoeft volgens Gemeentebelangen Veendam niet. Levert niets op. “Wat hebben we aan een spoorlijn naar Stadskanaal.” Gemeentebelangen vindt dat Veendam meer op Groningen is gericht en Stadskanaal op Emmen.

Ook de partij ‘Voor Uut Kieken’ (VUK) is tegen een herindeling. De markante fractievoorzitter Pé Langen is duidelijk: “Stadskanaal vrijt liever over de provinciegrens met de gemeente Borger-Odoorn en Veendam kijkt nog steeds naar Menterwolde”. Langen doelt hiermee op cultuurverschillen die een samengaan onmogelijk maken. Pekela ziet Langen ook niet zitten. “De Kompanjie (werkorganisatie Pekela en Veendam) is een financieel gedrocht”. VUK stelde hiermee afgelopen maandagavond heel helder tegen een herindeling te zijn.

Positief

De overige partijen waren allemaal gematigd positief over een herindeling. D66 Veendam ziet nieuwe kansen voor de Veenkoloniën. Alian Spelde begon met een gedicht over een vogel die uitvloog. Spelde: “De mogelijkheden om onze regio nog beter en leefbaarder te maken zijn talrijk. Niet herindelen zou erg dom zijn, Veendam is geen eilandje”. Ook het CDA Veendam is die mening toegedaan en is voor een herindeling. De VVD, ChristenUnie en Partij van de Arbeid hebben nog enkele twijfels, al lijkt de PvdA naar een ‘ja’ te neigen.

Het rapport van adviesbureau Berenschot die onderzoek heeft gedaan naar een samengaan van de drie Veenkoloniale gemeenten is positief. Hun eindconclusie is dan ook dat een nieuwe Veenkoloniale gemeente de noodzakelijke bestuurskracht levert met hierin voldoende perspectief voor de toekomst.

De drie raden besluiten tegelijkertijd op dinsdag 28 februari of ze instemmen met een herindeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-