Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Schaatsbaan in Oude Pekela naar verwachting zaterdag open

Foto: Herman Alink – RTV1

OUDE PEKELA – Op een winterse dag, een aantal jaren geleden kwam visboer Harms met het idee om het Lidoterrein in Oude Pekela onder water te zetten om daar een mooie ijsbaan te realiseren. Het terrein ligt aan de Wedderbrug bij Kregel bouwmarkt. Volgens Harms was het een uitermate geschikt terrein, een kwestie van de brandweer inschakelen voor het onder water zetten, een paar nachtjes vriezen en schaatsen maar. En niemand kan er doorzakken. Dat bleek dus ook zo te zijn. Vrijwilligers pakten het idee met man en macht op. De gemeente gaf alle medewerking en de ijspret kon beginnen. Weervrouw Harma Boer van TV-Noord kwam naar het terrein om het allereerste officieuze startschot te geven. Vele kinderen en hun ouders hadden schaats- en ijsplezier. Een gezellig winters plaatje.

Als het maar even kan steken de vrijwilligers de koppen weer bij elkaar, wat nu dus het geval is. Gezien de weersvoorspellingen blijft het nog wel een kleine week vriezen, dus staken de vele vrijwilligers de koppen bij elkaar om wederom een prachtige ijsbaan te realiseren. Dinsdagavond 7 februari is door de brandweer het terrein weer onder water gezet. De groep vrijwilligers is sindsdien druk bezig om weer een prachtige ijsbaan te realiseren. Omliggende middenstanders en de gemeente Pekela sponsoren de groep vrijwilligers met materialen en verdere zaken.

Het ijs moet ongeveer 5 cm dik zijn. Een van de vrijwilligers grapte dat hij zelf er wel het eerst op gaat staan, als hij er niet doorzakt dan is het ijs hard genoeg. Er kunnen ongeveer 350 kinderen en volwassenen gebruik van maken. Chocolademelk is gratis te verkrijgen, voor de koffie moet men betalen. Het terrein zal zolang het open is bewaakt worden. Als klapstuk mag de laatste dag met priksleeën over de baan gecrost worden. Dan is het niet erg meer dat het ijs beschadigd wordt.

De verwachting is dat er vanaf aanstaande zaterdag 11 februari vanaf 13.00 geschaatst kan worden, zowel overdag als ’s avonds. Het Lidoterrein wordt verlicht door de aanwezige lichtmasten.

Om met de toenmalige woorden van visboer Harms te spreken: ‘Een wintercity met weinig kosten’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.