Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Dooi slaat toe: opgepast voor gladheid

Glad op straat en stoep

WEERONLINE – De sneeuwval is voorbij en de dooi heeft vanmiddag hard toegeslagen. Toch kan het vanavond en vannacht verraderlijk glad worden.

Smeltwater en sneeuwresten zullen bevriezen. Vooral op- en afritten van snelwegen, wegen onder viaducten en lokale wegen zijn gevoelig voor smeltwater. Ook stoepen met sneeuwresten worden spekglad. Daar waar het geregend heeft, kunnen natte wegen eveneens bevriezen.

Vanochtend om 9 uur lag in Noord-Holland, de noordelijke helft van Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland op grote schaal 4-8 cm sneeuw met lokale uitschieters naar 10-12 cm. In aangrenzende gebieden was een sneeuwdek van enkele centimeters aanwezig. In Groningen, het oosten van Friesland en het noorden van Drenthe bleef het (vrijwel) droog en in het zuiden viel afgelopen nacht regen.

Vooral in de genoemde gebieden met veel sneeuw kan het vanavond en vannacht verraderlijk glad worden door bevriezing van smeltwater. Smeltwater stroomt vooral over op- en afritten van snelwegen en over wegen onder viaducten. Eerder gestrooid zout is hierdoor verdund. Daarnaast liggen ook op lokale wegen nog veel sneeuwresten en smeltwater.

In het zuiden zijn de wegen vochtig tot nat door eerdere regen en daar kan het eveneens glad worden. Alleen in het uiterste noordoosten zijn de wegen droog en is de kans op gladheid klein. Vannacht zijn er brede opklaringen en koelt het af naar 0 graden in Zeeland tot -4 in het oosten en noordoosten. Lokaal kan het boven een sneeuwdek nog wat kouder worden. Dankzij opklaringen kan het wegdek, zeker op bruggen en viaducten, kouder worden dan de luchttemperatuur.

Morgen overdag verdwijnt de meeste sneeuw en drogen de wegen op. Hierdoor is de kans op gladheid in de volgende nachten klein, ondanks dat het ook dan nog licht vriest.

Waarschuwing: http://www.weeronline.nl/waarschuwing

Een vleugje lente
Komende week beleven we een aantal voorjaarsachtige dagen. Van maandag tot en met woensdag schijnt de zon uitbundig en stijgt de temperatuur flink. Woensdag lijkt het wel een vroeg lentedag met maxima van 7-10 graden in het noorden, 10-12 in het midden en 12 tot lokaal 15 graden in het zuiden.

Ook daarna blijft het zacht met maxima rond 10 graden en zit een terugkeer van de winter er niet in. Vanaf donderdag is er meer bewolking en valt soms wat regen.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.