Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Ongerustheid over mysterieuze radioactieve jodiumwolk

Straling meten – foto: NPO

GRONINGEN – Er is een radioactieve jodium-131 stralingsgolf door Europa getrokken en de autoriteiten hebben geen idee waar de straling weg kwam. Opvallend is dat er nauwelijks iets over gezegd is. De eerste metingen werden al gedaan in januari, maar het Franse ‘Institut de radioprotection et de sûreté nucléaire’ (IRSN) kwam pas vorige week met de metingen naar buiten. De wolk was toen al verdwenen.

Radioactief

Een paar dagen geleden gaf ook de Noorse overheid toe dat er jodium-131 op verschillende plaatsen in Europa is opgedoken. Dit is een door mensen gemaakte, instabiele, radioactieve isotoop. De stof ontstaat onder meer bij het splijten van uranium. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt nu melding van de straling.Het meetapparaat van het RIVM kan hele kleine sporen radioactiviteit zichtbaar maken. Dat doet het apparaat doordat een luchtpomp 800 kubieke meter per uur aanzuigt. Dat is ongeveer 750 keer meer dan een mens inademt in een uur. Het stof in de lucht wordt opgevangen op een filter dat iedere week verwisseld wordt en nagemeten op radioactiviteit.

RIVM

Volgens het RIVM hoeven we niet bang te zijn voor onze gezondheid omdat de straling zo verdund was dat het in ons land geen gezondheidsschade kan aanrichten. Het verontrustende van de wolk is echter niet de concentratie van het radioactieve jodium-131, maar de onduidelijkheid over de herkomst. Het moet geproduceerd zijn door kernwapens, een kerncentrale of een farmaceutisch bedrijf, maar niemand heeft zich nog gemeld. Het is mogelijk afkomstig uit Oost-Europa, maar zekerheid is er niet zo staat te lezen in het NRC

Kerncentrale

De isotoop jodium-131 wordt op meerdere plekken in Europa op grote schaal geproduceerd en komt niet van nature voor, maar komt vrij in kerncentrales, bij kernwapens en bij de productie van isotopen voor onder andere medische toepassingen bijvoorbeeld bij de behandeling schildklierkanker.

[ Bronnen: NRC en RIVM ]

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.