Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Gemeente Veendam kiest voor zichzelf

Harrie Schoonewille (SP) aan het woord (F: RTV1/ B.J. Brinkman)

VEENDAM – In een bomvolle raadzaal werd gisterenavond, zoals verwacht, een krachtig ‘nee’ uitgesproken. Een gemeentelijke herindeling met Stadskanaal en Pekela ziet een grote meerderheid van de Veendammer politiek niet zitten. Dit was live te horen via omroep RTV1 die verslag deed van de stemming in alle drie de gemeenten.

Duidelijk nee

De grootste partijen in Veendam SP en GB waren helder in hun standpunt. Ook de kleine fracties VUK en de VVD zagen een herindeling niet zitten met hun buren en stemden eveneens tegen. De vier partijen hebben samen 13 van de 21 raadzetels in de gemeente Veendam.

Zoals verwacht trok fractievoorzitster Christel Knot van Gemeentebelangen Veendam fel van leer. Volgens haar is er geen enkele noodzaak om samen te gaan. Veendam is financieel gezond en we zijn blij met onze eigen gemeente. Knot stond ook stil bij de omvang van een eventuele PSV gemeente. “Weet U wel dat het een half uur autorijden is van Ter Apel tot aan Muntendam? Groot is niet altijd beter.”

Amendement

Niettemin  was de teleurstelling groot bij velen in de raadzaal. Tijdens de pauze waren er diverse toehoorders die afdropen. Na de pauze werden er twee amendementen ingediend. D66 en PvdA vroegen het College hierin om de dialoog aan te gaan met de gemeenten Stadskanaal en Pekela. Om te overleggen hoe een samenwerking in de toekomst moet plaatsvinden en om de gevolgen te onderzoeken voor ‘De Kompanjie’.  En natuurlijk het zelfstandig voortbestaan van de gemeente Veendam. Het voorstel werd door de SP, GB, VUK en de VVD afgewezen en kwam ogenblikkelijk in de prullenmand terecht.

Het amendement van GemeenteBelangen Veendam haalde het wel. Hierin stond omschreven om alle deuren dicht te gooien en om af te zien van mogelijke vervolgstappen en overleg inzake de voorgestelde herindeling. ‘Dit is bedoeld als een krachtig nee van onze kant’, zegt Knot van GemeenteBelangen. ‘We willen geen deuren openhouden voor een eventuele discussie zoals bij de gemeente Haren’. De provincie moet inzien dat wij heel duidelijk zijn. Veendam heeft altijd nog meer inwoners dan de nieuwe gemeente Westerwolde. Als deze kan bestaan kunnen wij ook zelfstandig blijven.

Oppositie

Ans Grimbergen (PvdA) met het rode jasje (F: RTV1)

Ans Grimbergen van de PvdA Veendam reageerde boos. “We laten een enorme kans liggen. Juist als grote gemeente staan we sterker. Kijk om ons heen. Overal ontstaan nu grote gemeenten. Veendam wordt een eilandje.  Ongelofelijk teleurstellend wat hier vanavond is besloten.” Alian Spelde van D66 en Albert Oosting van het CDA noemden het nu al een historische fout. Oosting: “We hebben ook een verantwoordelijkheid naar onze omgeving. Er is meer dan alleen Veendam”.

Verder

Hoe het verder gaat weet niemand. Wordt PSV nu een SP? Of is de nee van Veendam driemaal een nee? Wat gaat de provincie doen? Na afloop van de raadsvergadering werd buiten op het Raadhuisplein druk nagepraat door enkele mensen met een sigaret. Dikke jas en sjaal om want er stond een koude wind..

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

2 Reacties op “Gemeente Veendam kiest voor zichzelf

  1. Volgens mij ligt Ter Apel nog altijd in de gemeente Vlagtwedde en straks dus in de gemeente Westerwolde. Dus waarom deze vergelijking in afstanden voor de discussie over een eventuele PSV gemeente . . . . ?

  2. Roelf Schoenmaker

    Jan Hebers, je hebt helemaal gelijk. Dit toont aan dat Knot van GB niet weet waarover ze het heeft. En dan zo’n besluit nemen met zoveel lawaai. Dat is absoluut niet in het belang van de Veendammer bevolking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.