Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Ellen ten Damme zingt uit de Passion tijdens Poetry in Concert Stadskanaal

Foto: Ingezonden door André Schenkel

STADSKANAAL – Op donderdag13 april is er weer een nieuwe editie van Poetry in Concert in Theater Geert Teis in Stadskanaal. Het betreft de zevende en tevens laatste editie, een heel bijzonder concert met grote artiesten voor het goede doel: laaggeletterdheid in de Veenkoloniën reduceren. Ellen ten Damme, Ernst Daniël Smid en De Troebadoers brengen samen met de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ een zeer gevarieerd programma ten gehore.

Ellen ten Damme, afkomstig uit het Drentse Roden, oogstte vorig jaar veel succes met haar rol als Maria in The Passion. Vanwege dit feit zingt zij met orkest een speciaal voor deze avond gearrangeerde compilatie van deze songs. Het betreft oorspronkelijke hits van Bløf, Guus Meeuwis, Rob de Nijs en Clouseau. Daarnaast brengt zij o.a. haar bekende song ‘Durf jij?’ met tekst van de dichter Ilja Leonard Pfeiffer. Ook in andere talen schittert zij met haar pure, intense stemgeluid. Zo brengt zij binnenkort een nieuw album uit met Franse klassiekers van Edith Piaf, Yves Montand, Brigitte Bardot etc. en geeft zij binnenkort een Franstalig concert in het Amsterdamse Concertgebouw. In het Duitstalige heeft zij in het verleden haar naam gevestigd met haar album ‘Berlin’. Bij Poetry in Concert voert zij dan ook enkele Duitstalige songs uit van o.a. Nena en Nina Hagen.

De Troebadoers kun je beschouwen als De Toppers van de provincie Groningen, al zal je hen met deze vergelijking vermoedelijk geen plezier doen. De Troebadoers brengen namelijk wel wat meer diepgang in hun zelfgeschreven teksten en muziek. Alex Vissering (ook al voor de derde keer van de partij bij Poetry in Concert), Edwin Jongedijk en Jan Henk de Groot hebben alle drie afzonderlijk al een grote naam opgebouwd als zanger en songwriter in de Groningse taal en vormen als de Troebadoers een uniek trio. Met hun sonore driestemmigheid, hun sterke songs en hun bijzondere uitstraling zijn zij zeer populair geworden en zullen zij zeker voor een hoogtepunt zorgen tijdens het concert.

Zanger Ernst Daniël Smid mag niet ontbreken in deze laatste editie van Poetry, hij is inmiddels voor de 4e keer te gast. Vanwege passietijd zingt hij o.a. enkele liederen uit de Markus-Passion van de Oost-Groningse componist Jacob de Haan. Daarnaast zal hij de dubbelrol vertolken van verteller en zanger in een bijzonder werk over het klooster Ter Apel, eveneens met muziek van Jacob de Haan en tekst van Bertus Kloosterman. ‘Domus Novae Lucis, Ab Ovo Ad Huc’ is een boeiende compositie die vertelt over de 550 jaar oude geschiedenis van het klooster. Het was een opdracht van de Stichting Ter Apel, ter gelegenheid van dit jubileum en het beleefde haar première o.l.v. de componist in 2015 op een podium naast het Klooster ter Apel met amateurmuzikanten en -zangers uit de gemeente Vlagtwedde.

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ is onderdeel van de Koninklijke Landmacht en bestaat uit 53 musici. Hun thuishaven is de Johan Willem Frisokazerne in Assen. Ze spelen zoveel mogelijk origineel repertoire, maar ook eigen versies van klassieke- en filmmuziek. Onder leiding van dirigent Tijmen Botma heeft dit orkest reeds zijn kwaliteit bewezen. Met name in het begeleiden van de topartiesten, maar ook in hun instrumentale bijdragen zal dit orkest weer indruk weten te maken bij het publiek.

De presentatie van dit concert is ook dit jaar weer in handen van Baukje Galama, burgemeester van Stadskanaal. Het benefietconcert wordt georganiseerd door Rotaryclub Stadskanaal en Soroptimistclub de Veenkoloniën. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van theater Geert Teis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.