Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Burgemeester Kuin ontsteld over rondslingerend zwerfvuil

Burgemeester Jaap Kuin ruimt met werkgroep rondslingerend vuil op – Herman Alink RTV

OUDE PEKELA – Op het einde van de zaterdagochtend  (25 maart) werd door de werkgroep Pekela Schoon een schoonmaak actie gehouden bij de sluis in de Pekel Aa langs het fietspad tussen Oude Pekela en Winschoten. Ook werd een fietspad achter de sportvelden langs opgeschoond. Naast de vaste leden van de werkgroep Pekela Schoon, was er dit keer versterking van burgemeester Kuin van Pekela. Deze was ontsteld over zoveel rondslingerend zwerfvuil.

Op een onverhard landweggetje was Johan Wortelboer uit Nieuwe Pekela druk bezig. Hij had in korte tijd al de nodige vuilniszakken en rotzooi verzameld, vooral plastic en metaal. Omdat dit gedeelte waar hij stond wat afgelegen ligt heeft hij het vermoeden dat men hier expres de spullen dumpt. Hij is zelf lid van Watersportvereniging Pekela en weet uit eigen ervaring hoe vervelend het is om plastic in je motorschroeven te krijgen om nog maar te zwijgen wat dit doet met de dieren die in het water leven. Hij vindt dat mensen zich meer bewuster moeten zijn wat het betekent rommel in de vrije natuur achter te laten.

Ankie Voerman, initiatiefnemer van Pekela Schoon, was ondertussen bij de sluis aan het opruimen. Met zo’n gemiddeld 9 vrijwilligers houden ze 1 x per maand een schoonmaakactie in de gemeente Pekela. Al eerder hadden ze bij de sluis dit jaar 30 vuilniszakken zwerfvuil weggehaald. Nu was de oogst 7 zakken. Ze vindt het dramatisch dat mensen niet nadenken wat ze het milieu en dieren aandoen. “Dieren die hierdoor stikkend doodgaan”. Ze is blij dat er elk jaar op Nationale Schoonmaakdag de mensen weer eens op de feiten worden gedrukt. De werkgroep wil graag dat politici gaan nadenken over wat zij kunnen doen om Pekela schoon te houden. Een goede reden om burgemeester Jaap Kuin uit te nodigen vandaag mee te helpen. De leden van de werkgroep zijn blij met initiatief van de gemeente om te zorgen dat het Pekelderdiep schoon blijft. Ze krijgen ook subsidie van de gemeente waar ze hun materialen mee kunnen bekostigen en zijn daar blij mee. Ankie Voerman droomt van een schone wereld waar ruimte is voor mens en dier.

Burgemeester Jaap Kuin:
Verderop komen 2 mannen aangelopen. De ene man draagt een zwaar gevulde vuilniszak en de andere man loopt achter een kruiwagen welke is volgeladen met 5 volle vuilniszakken. Het is burgemeester Kuin die achter de kruiwagen loopt. Hij wilde graag eens zelf ervaren wat de werkgroep Pekela Schoon 1 x per maand doet en nam de uitnodiging dan ook met plezier aan. Kuin is van mening dat zorgvuldigheid op je omgeving een must is, en als je rommel ziet liggen dat je het simpelweg even kunt opruimen. “Het is heel belangrijk, maar de gemeente kan het niet helemaal alleen”, aldus de burgemeester. Hij opperde dat als iedereen in Pekela eens zó’n opruimdagje zou helpen, Pekela er nog mooier uit zal zien. “Het is maar een uurtje werk, het is ook nog fijn vertoeven in de buitenlucht en ook nog goed voor de conditie”.

Hij maakt van de gelegenheid gebruik een oproep te doen dat mensen (groot en klein) hun eigen rommel niet lukraak weggooien, maar meenemen naar huis. “Stop het in je container”, aldus Kuin.

Eind van deze maand gaat de gemeente haar eerste evaluatie doen voor wat betreft het nieuwe ophaalbeleid van het vuil. Burgemeester Jaap Kuin is blij met de Nationale Schoonmaakdag omdat mensen er op die manier nog eens extra op gewezen worden dat het belangrijk is de leefomgeving en natuur schoon te houden. “Een beetje minder ik en beetje meer wij”. Dit waren de laatste woorden van de burgemeester en spoedde zich met zijn vuilniszakken vol rotzooi terug naar de verzamelplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.