Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Karwan Abdulla uit Stadskanaal wint publieksprijs Kunstcongres

De winnaars en de kunstcommissie

LEEUWARDEN – Karwan Abdulla uit Stadskanaal is één van de winnaars van het Kunstcongres met Perspectief Noord, dé plek voor creatieven met een arbeidsbeperking die beeldende kunst maken. Hij won de publieksprijs met zijn werk ‘Verborgen liefde’.

De jury koos Marion Roelink (21) uit Groningen en JeanPaul Apcar uit het Drentse Elp als de winnaars van het Kunstcongres. Allen kregen de prijs op maandag 10 april uitgereikt in het Fries Museum in Leeuwarden, waar het regionale congres heeft plaatsgevonden.

Het congres is er voor kunstzinnigen met een Wajong-, WIA- of WAO-uitkering en uitkeringsgerechtigden die vallen onder de (gemeentelijke) doelgroep van de banenafspraak. De dag staat in het teken van participatie, talentontwikkeling en expositie.

Andries Ekhart, wethouder Werk en Inkomen gemeente Leeuwarden, heeft de dag officieel geopend, hij benadrukte dat kunst een middel is om iets te bereiken. De 26 deelnemers uit Groningen, Friesland en Drenthe gingen vervolgens in groepen uiteen voor waardevolle (netwerk-) gesprekken onder leiding van een kunstbuddy en een kunstprofessional in de beeldende kunst. Kris Callens, directeur Fries Museum, opende in de middag de bijzondere pop-up tentoonstelling in het museum waarna vervolgens de winnaars bekend werden gemaakt.

Exposeren
De kunstcommissie beoordeelde 26 werken van creatieven uit de regio en koos daaruit 2 winnaars.

Karwan Abdulla

Over het werk ‘Ik heb geen zin’ van Marion Roelink zei de jury: ‘Het beeld riep meteen de titel op. Het klopt. Vlakverdeling en kleurgebruik zijn helemaal top. Qua perspectief klopt het beeld niet, maar dat maakt het juist een spannende compositie. De uitstraling van het gezicht drukt het gevoel prachtig uit.’

De kunstcommissie heeft het ruimtelijk werk ‘Europe after rain’ van JeanPaul Apcar ook uitgekozen tot winnaar. Uit het juryrapport: ‘Het werk is spannend en roept vragen op. Het brengt ons als kunstcommissie in verwarring. De functionaliteit van de stoeptegels wordt uit z’n context gehaald en gecombineerd met zachte materialen (siliconen), daardoor ontstaat iets nieuws.’

Publiekswinnaar werd Karwan Abdulla met zijn werk ‘Verborgen liefde’. De drie prijswinnaars mogen deelnemen aan een ondernemerstest voor creatieven van CreativeScan en exposeren bij minimaal twee gastlocaties in de regio.

Duwtje in de rug
UWV-bestuurslid Fred Paling was zeven jaar geleden initiatiefnemer van het Kunstcongres met perspectief. Paling: ‘Het is bedoeld als duwtje in de rug voor de deelnemers en zorgt voor motivatie, inspiratie en geloof in eigen kunnen. Ik ben blij met de samenwerking in de regio met gemeenten, want we hebben hetzelfde doel: zoveel mogelijk mensen participeren en, waar mogelijk, werken en financiële onafhankelijkheid.’

Naast UWV en gemeenten zijn ook kunst-, cultuur- , onderwijsinstellingen en kunstprofessionals in de regio betrokken. Tussen januari en april organiseerden UWV en gemeenten vijf regionale congresdagen waarvan die in Friesland de laatste was.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.