Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Borger-Odoorn boekt plus van 1,2 miljoen

F: Gemeentehuis Borger Odoorn

EXLOO – De gemeente Borger-Odoorn heeft het boekjaar 2016 afgesloten met een positief resultaat van 1,2 miljoen euro. Het overschot wordt grotendeels gevormd door lagere uitgaven voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdhulp. Het resultaat is nog onder voorbehoud van goedkeuring van de jaarrekening door de accountant.

Cliënten met een persoonsgebonden budget (pgb) in de gemeente Borger-Odoorn besteedden dit in 2015 en 2016 niet altijd volledig. De uitgaven hiervoor waren daardoor lager dan de voorschotten die de gemeente had verstrekt aan de Sociale Verzekeringsbank, wat resulteerde in een positieve eindafrekening. Daarnaast heeft de gemeente van de huishoudelijke hulp een algemene voorziening gemaakt. Daardoor komt de regie meer bij cliënten zelf te liggen, waardoor de kosten vaak omlaag gaan.

Plussen en minnen
Naast de lagere uitgaven in het sociaal domein zorgt een aantal kleinere mee- en tegenvallers voor de uiteindelijke plus van 1,2 miljoen euro. Zo voert de gemeente het onderhoud van vijvers, bermsloten en schouwsloten in eigen beheer uit, waarmee kosten worden bespaard. Daarnaast viel de exploitatie van de WSW-bedrijven (Wet Sociale Werkvoorziening) voordeliger uit dan geraamd, wat ook geldt voor de loonkostenbijdrage van WSW-medewerkers. Daar tegenover staat onder andere dat de gemeente meer geld heeft uitgegeven aan voorzieningen voor minima, waaronder schuldhulpverlening. Ook compenseert de gemeente een aantal onderwijsinstellingen in hun huisvestingskosten, in aanvulling op de bijdrage hiervoor van het Rijk.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.