Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Nationale dodenherdenking gemeente Borger Odoorn

F: Nationaal Comité 4 en 5 mei

BORGER ODOORN – De dodenherdenking vindt plaats op donderdag 4 mei aanstaande. In de gemeente Borger-Odoorn vindt de dodenherdenking in 6 dorpen plaats, te weten in Borger, Exloo, Nieuw-Buinen, Odoorn, Valthe/Klijndijk en Valthermond.

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Jaarthema
Elk jaar nodigt het Nationaal Comité 4 en 5 mei een auteur uit om op basis van het meerjarenthema `Geef vrijheid door` de jaarthematekst te schrijven. Zo wordt elk jaar een verdiepende tekst aangeboden, die gebruikt kan worden om het thema een ander accent mee te geven dan voorgaande jaren. Voor 2017 heeft Elsevier hoofdredacteur Arendo Joustra de jaarthematekst geschreven: De kracht van het persoonlijke verhaal.

Stilte
De organisatoren van de herdenkingen in de gemeenten verzoeken iedereen vriendelijk om tijdens de dodenherdenking in de buurt van de herdenkingsmonumenten stilte in acht te nemen.

Vlaggen
Vanaf ’s avonds 18.00 uur hangt bij alle openbare gebouwen de Nederlandse vlag, zonder wimpel, halfstok. De vlag wordt na de twee minuten stilte niet meer gehesen. Voor zonsondergang (ongeveer 21.10 uur) moet de vlag zijn binnengehaald. Op donderdag 5 mei mag u vlaggen van zonsopgang tot zonsondergang.

Herdenking Borger
In de Goede Herderkerk, Hoofdstraat 11 in Borger vindt om 19.00 uur een korte herdenkingsbijeenkomst plaats met een algemeen karakter. Aan deze bijeenkomst wordt
meegewerkt door leerlingen van de basisscholen in Borger, de heren T. Troelstra (trompettist), H. de Muinck (organist) en de heer H. Hansma. Daarna is er een stille tocht langs de plek van de monumenten aan de Torenlaan en het herinneringsteken aan de Hunebedstraat voor afgevoerde en niet teruggekeerde Joodse inwoners.

De stille tocht start om precies 19.45 uur op het plein aan de Brinkstraat, achter de Goede Herderkerk. De gemeente Borger-Odoorn wordt vertegenwoordigd door de raadsleden mevrouw A. Huijing en mevrouw M. Schoevers. Bij de plaats van de monumenten aan de Torenlaan worden bloemen gelegd door leerlingen van de basisscholen in Borger.

Mevrouw D. Veldkamp-Stel en raadslid A. Huijing leggen gezamenlijk een krans namens het Bevrijdingscomité voormalige gemeente Borger en het gemeentebestuur. Daarna worden er bloemen gelegd door de overige aanwezigen. Na de bijeenkomst aan de Torenlaan wordt, ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers, door mevrouw D. Veldkamp-Stel en mevrouw M. Schoevers namens het Bevrijdingscomité voormalige gemeente Borger en het gemeentebestuur een krans gelegd bij het Joods herinneringsteken aan de Hunebedstraat. Het Joodse herinneringsteken is geadopteerd door de leerlingen en leerkrachten van het Esdal College in Borger. Leerlingen van het Esdal College leggen een bloemstuk bij dit herinneringsteken.

Herdenking Exloo
Op 11 januari 1944 stortte in de Staatsbossen bij Exloo een Amerikaanse B-24 bommenwerper neer. Op de plaats waar het vliegtuig neerstortte en de bemanning omkwam, werd in 1990 een monument onthuld. Er wordt er een stille tocht gehouden vanaf het gemeentehuis naar het monument in het bos. De stoet vertrekt tussen 19.30 en 19.40 uur. De gemeente Borger-Odoorn wordt vertegenwoordigd door wethouder T. Souverein en het raadslid de heer Chr. Meulendijks.

Na de herdenkingsplechtigheid worden het Amerikaanse en Nederlandse volkslied ten gehore gebracht. Aansluitend houdt wethouder T. Souverein een korte toespraak en dragen enkele schoolkinderen een gedicht voor. Raadslid Chr. Meulendijks en een leerling van de obs De Zweng leggen gezamenlijk een krans namens de gemeente. Vertegenwoordigers van de Stichting Exloo Vooruit leggen vervolgens samen met leerlingen van de basisschool kransen namens de Amerikaanse familieleden en de bevolking van Exloo. Hierna kunnen er door de aanwezigen bloemen worden gelegd. Ter afsluiting is er koraalmuziek.

Herdenking Nieuw-Buinen
In Nieuw-Buinen wordt van 19.15 tot 19.45 uur een korte algemene herdenkingsbijeenkomst gehouden in de PKN-kerk, aan de Kerklaan. De leerlingen van de Nieuw-Buiner scholen zullen aan deze bijeenkomst hun medewerking verlenen. Na de herdenkingsbijeenkomst start er om 19.50 uur vanaf het Tussendiep een stille tocht naar het monument aan de Kerklaan. Bij het monument wordt een krans gelegd door leerlingen van obs De Poolster. Deze school heeft het monument geadopteerd.

Verder leggen leerlingen van de basisscholen van Nieuw-Buinen bloemen bij het monument. Het gemeentebestuur wordt vertegenwoordigd door burgemeester J. Seton en de raadsleden mevrouw M. Pathuis en de heer H. Verschut. Namens het Bevrijdingscomité voormalige gemeente Borger en de gemeente Borger-Odoorn leggen de heer B. van der Schoot en burgemeester J. Seton gezamenlijk een krans.

Herdenking Odoorn
In Odoorn wordt een stille tocht gehouden ter herdenking van de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. De stoet vertrekt om 19.30 uur vanaf de aula aan de Schaapstreek in Odoorn.

Route: achterlangs naar de begraafplaats waar bij de graven van Johannes Schoenmaker en Albertus Zefat bloemen gelegd kunnen worden. Daarna de Borgerderweg oversteken, vervolgens via de Andries Diepenbrugweg naar het monument op De Boshof. Bij het monument zal de heer K. Drijfholt de aanwezigen informeren over het verdere verloop van het programma. Om acht uur wordt Taptoe ten gehore gebracht, daarna wordt er 2 minuten stilte in acht genomen.

Na de herdenkingsplechtigheid bij het monument wordt er namens het gemeentebestuur door wethouder F. Alberts en raadslid mevrouw J. Hofsteenge gezamenlijk een krans gelegd. Vervolgens leggen bestuursleden van de Vereniging voor Dorpsbelangen Odoorn bloemen. Hierna kunnen alle andere aanwezigen bloemen leggen. Om 20.15 uur is er een korte bijeenkomst in de Nederlands Hervormde kerk, waar mevrouw Van der Bunt een herdenkingswoord zal uitspreken. De bijeenkomst wordt afgesloten met het zingen van het Wilhelmus.

Herdenking Valthe-Klijndijk
Ook dit jaar organiseert het Vier Mei Comité Valthe-Klijndijk weer een stille tocht naar het monument bij het voormalige Onderduikershol in het Valtherbos. Om 19.30 uur verzamelen de aanwezigen zich aan de Wanstraat in Klijndijk. De stoet vertrekt om 19.35 uur. Namens het gemeentebestuur zullen wethouder A. Trip en raadslid de heer M. Hoogerkamp aanwezig zijn. Bij het herdenkingsmonument zal een kort herdenkingsmoment plaatsvinden. Wethouder A. Trip zal een korte toespraak houden. Daarna zullen wethouder A. Trip en raadslid M. Hoogerkamp gezamenlijk een krans namens het gemeentebestuur bij het monument leggen.

Op woensdag 3 mei ’s ochtends zullen de kinderen van de groepen 7 en 8 van OBS de Linderakkers het Onderduikershol bezoeken. In het kader van Adopteer een Monument draagt groep 8 van de basisschool het monument over aan groep 7 en wordt een bloemstuk gelegd. Vervolgens worden de leerlingen in de gelegenheid gesteld om individueel bloemen te leggen. RTV Drenthe zal opnames komen maken.

Herdenking Valthermond
De herdenking in Valthermond op woensdag 4 mei begint om 19.15 uur met een ontvangst van alle belangstellenden bij OBS De Aanloop aan de Wilhelminalaan. Om 19.20 uur start de stille tocht naar het monument aan de Vrijheidslaan. Namens het gemeentebestuur zullen wethouder F. Buijtelaar en raadslid de heer H. Zwiep aanwezig zijn. Wethouder F. Buijtelaar zal namens de gemeente een korte toespraak houden. Verder zullen de heren J. Ottens, J. van Oosten, A. van der Veen en kinderen van de basisscholen De Aanloop en de Rehoboth hun bijdrage leveren.

De muzikale medewerking zal worden verleend door SDG Juliana, mevrouw J. Kamps, de heer J.H. Niemeijer en mevrouw G. van Wijk. Na de twee minuten stilte zal wethouder F. Buijtelaar namens de gemeente Borger-Odoorn een krans leggen. Na de kranslegging is er gelegenheid voor iedereen om bloemen te leggen bij het monument.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.