Direct naar de inhoud.

COA overvalt gemeente Pekela met sluiting AZC

  • door:
  • op:
Op het terrein van AZC Hooiweg in Oude Pekela. Foto: Wilma Swarts

GEMEENTE PEKELA – Het Centraal Adviesorgaan Asielzoekers (COA) heeft vandaag bekend gemaakt dat ze het aantal opvanglocaties gaan verminderen. Het gaat hierbij om het aantal personen op een locatie of zelfs sluiting. Het COA heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Pekela vandaag verteld dat de locatie aan de Hooiweg gaat sluiten. Uiterlijk 1 oktober 2017 moeten de bewoners verhuizen.

 

Plannen
De gemeente Pekela had andere plannen met het AZC. Er is met het COA gesproken over permanente bouw op de locatie Hooiweg. Het was nooit de intentie van het college om het azc te sluiten. Het COA heeft dit besluit alleen genomen zonder het college hierin te betrekken. Burgemeester Jaap Kuin: “Het COA heeft ons overvallen met dit besluit. We wisten dat het COA bezig is met afschalen en hierover met een besluit zou komen rond mei, maar dit komt wel heel koud op ons dak. Ook de manier waarop ons dit wordt medegedeeld, getuigt van onbehoorlijk bestuur. Het is voor de gemeente Pekela moeilijk te verteren dat het COA dit besluit nu neemt. In lastige tijden hebben wij als college al het mogelijke gedaan om het AZC te behouden.”

Gevolgen
Voor de samenleving gaat het sluiten van het AZC gevolgen hebben. Wethouder Hennie Hemmes: “Dit besluit heeft mij erg overvallen. Het raakt niet alleen de medewerkers van het COA, de middenstand en het onderwijs, maar vooral het werk van alle vrijwilligers die hun ziel en zaligheid hebben gelegd in het begeleiden van bewoners.” Het college kan de gevolgen, waaronder de financiële, nog niet geheel overzien. “Dat gaan we nu in kaart brengen. Voor ons blijft de exacte reden onduidelijk en hebben het idee dat er is gestreept vanuit kantoor met pen en gum.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-