Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

D66 waarschuwt voor onvoldoende invulling gemeentewet

D66 Stadskanaal fractievoorzitter Klaas Pals. (F: BJB / RTV1)

STADSKANAAL – Nog kortgeleden maakte de voorzitter van de NVRR, de heer J. de Ridder, bekend de Minister van Binnenlandse Zaken, Plasterk, er stevig op te attenderen dat nog talloze gemeenten onvoldoende invulling geven aan de Gemeentewet; het actief gebruikmaken van een Rekenkamer. Volgens de NVRR gaat het, mede daardoor, nog te veel mis met de grote en dus kostbare gemeentelijke projecten. En dat geldt niet alleen voor de nieuwe metrolijn van Amsterdam. Doelen, ook bij kleinere gemeenten, worden niet tijdig gehaald en door de Raad beschikbaar gestelde budgetten pittig overschreden. En dat zonder dat de Gemeenteraad in staat is om op tijd in te grijpen of B&W op de vingers te tikken. Dat gaat, hoe dan ook, ten koste van veel gemeenschapsgeld.

De rol van deze Rekenkamers is het volstrekt onafhankelijk uitbrengen van adviezen aan de Gemeenteraad over de doelmatigheid en doeltreffendheid van actuele bestedingen. Het behalen van resultaten van plannen, planning en de gang van zaken in de financiële huishouding moeten grondig en integer getoetst worden. Veel gemeenten, waaronder ook Stadskanaal, hebben wel een nette verordening voor een Rekenkamer, maar in de Begroting ontbreken de middelen voor professionele onderzoeken en advies. “Zo hou je een Rekenkamerfunctie mooi in slaap en ontbreekt het de Gemeenteraad aan een belangrijk instrument voor de democratische controle”, vindt Klaas Pals. “Overschrijdingen van budget of het niet behalen van gestelde doelen, komen zo achteraf, als een wel heel nare verrassing en pas bij de behandeling van de Jaarrekening. Dit gaat hoe dan ook ten koste van andere belangrijke zaken en we houden elkaar zó mooi voor de gek of óók in slaap”. Ook de Minister van BiZa heeft al eens eerder via een formele brief naar de gemeenten aangedrongen op het juiste wettelijke gebruik van een actieve Rekenkamerfunctie. “Helaas zonder resultaat en we zitten nu al weer sinds 2012 zonder!”, Aldus een ietwat geïrriteerde Pals.

Pals ziet met argusogen de komende bezuinigingen tegemoet. “De financiële vooruitzichten zijn erg somber! Onze voorzieningen staan behoorlijk onder druk. O.a. de zwembaden, de winkelcentra, de werk- en onderwijsvoorzieningen hebben het moeilijk. Er zijn zo hier en daar blijkbaar ook nog behoorlijke tegenvallers; o.a. de sanering van het terrein van de voormalige Gasfabriek en Philips. Maar de Gemeenteraad ontbreekt het nú aan gedegen achtergrondinformatie. Zo ook bij de overname van de nieuwgebouwde school van Noorderpoort en het Ubbo Emmius. Even €9 miljoen aftikken! Dat hadden we blijkbaar kunnen weten en heeft tóch óók consequenties? Het centrum van Musselkanaal kreeg gelukkig de gevraagde subsidie, maar hoe gaat het nu verder in Stadskanaal? Er ligt, uit 2015, een uitgebreide rapportage over alle gemeentelijke accommodaties, maar ik ken niet de financiële realisatie van deze plannen. Zoiets zou een Rekenkamer grondig moeten kunnen uitzoeken”.

Ook het Bestuur van de D66 afdeling Zuidoost Groningen ondersteunt de actie van de D66-Fractievoorzitter met raad en daad door het verzenden van de brief aan de NVRR.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.